tiistai 15. joulukuuta 2015

Wiccasta vakautta elämään

Nina Lahtisen elämästä tuli wicca-uskonnon löytymisen myötä tasaisempaa ja valoisampaa.

Nina Lahtisella (nimi muutettu) on punaiset hiukset, muttei luonnostaan. Kissojakin kotona riittää, mutta ne eivät aina ole mustia ja ovat useimmiten vain hoidossa. Joskus Nina saattaa jopa kirota, muttei koskaan muita ihmisiä. Lahtinen on kuitenkin uskontokunnaltaan wicca ja kutsuu monien uskonsisariensa tapaan itseään noidaksi.

Wiccoille luonto on pyhä ja me kaikki olemme osa sitä. Luonto olikin olennaisesti läsnä jo Lahtisen lapsuudessa, sillä hän vietti kesät isovanhempiensa mökillä Hämeenlinnassa. Lahtisen mummo on myös pakana ja opetti lapsenlapselleen muun muassa kasveista ja niiden parantavista ominaisuuksista. Nina itse oli lapsena kristitty. Kristinusko ei kuitenkaan tuonut hänen elämäänsä sitä vakautta, mitä hän olisi kaivannut. 

”Elämäni oli jossain määrin turvatonta. Äiti oli töiden takia paljon poissa kotoa ja isä hyvää vauhtia alkoholisoitumassa.”

Nina oli eksyksissä. Olo oli jatkuvasti apea, eikä maailmasta tuntunut löytyvän hänelle omaa paikkaa. Viisitoistavuotiaana Nina oli jo etääntynyt kristinuskosta sen tuomitsevuuden, verisen historian ja maskuliinisuuden korostuksen tähden. Tuolloin hän kaipasi kovasti elämäänsä jotain itseään suurempaa. Kerran sitten hänen silmiinsä sattui wiccaa koskeva lehtiartikkeli. Juttu herätti kiinnostuksen, mutta se uinui pinnan alla aikuisikään asti. Parikymppisenä Lahtinen tuli kuitenkin lukeneeksi aiheesta kirjallisuutta ja havaitsi wiccan kulkevan käsi kädessä omien ajatustensa kanssa.

”Luonto avautui silloin ihan uudella tavalla. Näin sen jotenkin aivan erilaisena, koko ajan muuttuvana ja silti pysyvänä kokonaisuutena. Vähän niin kuin elämä ylipäänsä. Lisäksi sitä sai takaisin sellaisen lapsenomaisen innostuksen kaikkea kohtaan.” 

Energia kaiken avaimena

Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jolla arvioidaan olevan satoja kannattajia Suomessa. Keskeisimpänä osana uskontoa Nina pitää energiaa, jota on kaikessa olevassa. Tämä energia kiertää universumissa niin, että kaikki mitä sinne lähetämme palaa meille takaisin. Kaikki on yhtä ja pyhää.

Energiaan voidaan vaikuttaa muun muassa magialla. Se ei kuitenkaan ole aivan sitä, mitä tavalliselle tallaajalle ensimmäisenä tulisi mieleen. Tunnetun okkultisti Aleister Crowleyn mukaan magia on tieto ja taito aikaansaada muutoksia, jotka ovat sopusoinnussa tahdon kanssa. Siinä manipuloidaan enemmänkin omaa itseä kuin tavoitetta tai sen kohdetta. 

”Lyhyesti sanottuna kaikella on yhteys kaikkeen. Syy-seuraussuhteita voidaan voimistaa ja näin saada aikaan halutun lainen muutos.”

Ymmärrys kiertokulusta toi turvan

Ninan käsitys todellisuudesta muuttui wiccan löytymisen myötä ja samalla hän itsekin. Wiccan harvoihin varsinaisiin eettisiin ohjeisiin kuuluu kolminkertaisuuden laki, jonka mukaan kaikki tekemämme ja jopa ajattelemamme palaa meille kolminkertaisena. Myös Nina allekirjoittaa tämän, mikä on vaikuttanut paljon hänen haluunsa tehdä hyvää. 

”Uskon myös jälleensyntymiseen. Se yhdessä karman kanssa vastaa mielestäni hyvin siihen kysymykseen, miksi pahan annetaan tapahtua ja miksi viattomat kärsivät.” 

Wicca ei siis tuomitse ketään palavaan pätsiin, vaan ihminen päättää kohtalostaan itse. Tällaiset oivallukset ovat parantaneet Ninan elämänlaatua. Wiccan ansiosta hän on saavuttanut viimeinkin sen turvallisen olon, jota on aina kaivannut. Lisäksi negatiiviset ajatuskaavat ovat saaneet väistyä ja tilalle on tullut positiivisempia malleja. Uskontonsa kautta Lahtinen tutustui tarkemmin myös meditaatioon, joka katkaisi pitkään jatkuneen paniikkikohtausten kierteen. 

Mielenrauha ei kuitenkaan ole tullut itsestään, vaan se on vaatinut tekoja. Lahtinen ei halua kuormittaa luontoa yli sen kestokyvyn ja ajattelee toiminnassaan myös eläimiä. Hän syö kasvispainotteisesti, ostaa osan vaatteistaan kirpputorilta ja majoittaa luonaan kodittomia kissoja, kunnes ne saavat uuden omistajan. Myös ihmisoikeudet ovat lähellä Ninan sydäntä ja hän on enemmän tai vähemmän aktiivinen Amnestyn jäsen. 

Taianomaista arkea

Kuten voi olettaa, luonnonuskoiselle aika luonnon helmassa on kultaakin kalliimpaa. Pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan varsinaiseen metsässä samoiluun ole samalla tavalla mahdollisuuksia kuin maaseudulla. Lahtisen kodin lähistöllä on hieman metsää, mutta vähänkin kauniimpana päivänä lenkkipolut ovat täpösen täynnä. Tämä tekee uskonnon harjoittamisesta vaikeampaa, sillä rituaaleja tehdessään ja jo pelkästään meditoidessaan Nina kaipaa yksityisyyttä. Siksi Lahtinen pyrkii aina tilaisuuden tullen matkustamaan isovanhempiensa mökille tai esimerkiksi Nuuksioon telttailemaan.

Wicca näkyy Ninan arjessa myös erilaisten rituaalien suorittamisen muodossa sekä wiccalaisten juhlapäivien eli sapattien viettämisessä. Sapatteja vietetään vuodenkierron mukaan ja ne perustuvat vanhaan kelttiläiseen ja anglosaksiseen perinteeseen. Juhlapäivinä Nina juhlistaa luonnon kiertokulkua, jonka näkee kuvastavan myös ihmiselämän vaiheita. Tämä näkyy myös tavoissa viettää juhlia.

”Esimerkiksi Mabonina, sadonkorjuun juhlana, saatan listata vuoden aikana saavuttamani asioita tai Ostarana, hedelmällisyyden juhlana, kypsytellä uusia ideoita.”


Rituaalien suhteen jotkut wiccat ovat hyvinkin tarkkoja. Ajoitus, rituaalivälineet ja rituaalin kaava voivat olla huolella valittuja. Nina itse ei tee  rituaaleja kovinkaan usein vaan näkee itsensä enemmän elämänkatsomuksellisena kuin traditionaalisena wiccana. Mystisen kokemuksen saavuttaminen on hänestä vaikeampaa, mikäli joutuu huolehtimaan jatkuvasti siitä, mitä missäkin järjestyksessä tekee, minkä värisiä kynttilöitä tai millaista rituaaliveistä käyttää. Nina on kuitenkin kirjoittanut voimaloitsun, jonka toisinaan aamulla lukee itselleen. Loitsu-sanalla voi olla tottumattoman korvaan kummallinen kaiku, mutta käytännössä se ei välttämättä eroa kovinkaan paljon kristityn rukoiluhetkestä.

Ketä Nina sitten kutsuu?

Ei ainakaan saatanaa, vaikka sellaisiin luuloihin välillä törmääkin. Wiccalaiset eivät usko koko olentoon, vaikka heidän maskuliinista jumalaansa kutsutaankin suureksi sarvipääksi. Feminiininen puoli jumaluudesta puolestaan on jumalatar. Nina kokee, ettei pohjimmiltaan kyse ole persoonallisesta jumaluudesta, vaan dualistisesta voimasta. Hän kuitenkin käyttää persoonallisuuksia jumaluuden hahmottamiseen. Elämäntilanteen mukaan jumaluus voi näyttäytyä eri muodoissa, jotka hänen kohdallaan perustuvat tunnettuihin mytologioihin. 

”Jumalatar-hahmon kanssa työskennellessä nimi riippuu myös siitä, miltä hahmon aspektilta haluaa ohjausta. Nämä aspektit ovat neito, äiti ja vanha nainen.”


Oman tiensä kulkija

Lahtinen käyttää toisinaan pakanallisia symboleja ja energiakiviä amuletteina, mutta kukaan harvemmin osaa yhdistää niitä wiccaan. Hän ei julista uskontoaan kovinkaan avoimesti, vaan on pitänyt wiccaan keskittyviä blogejaankin nimettömänä. Kysyttäessä Lahtinen pyrkii kertomaan uskostaan, muttei ole aina kyennyt siihen. Virheelliset olettamukset wiccasta ovat yleisiä ja harjoittajia luullaan saatananpalvojien lisäksi esimerkiksi yli-innokkaiksi Harry Potter-faneiksi. 

”Kerran minulta kysyttiin, että olenko joku wicca, kun minulla on pentagrammi kaulassa. Vastasin äkkiä, että en. Yleensä pyrin kyllä vastaamaan, että olen pakana. Siihen liittyy vähemmän stigmoja.”

Lähipiirissä reaktiot Lahtisen uskontoon eivät ole olleet kovinkaan voimakkaita. Enimmäkseen häneen on suhtauduttu lievän huvittuneesti, mutta toisinaan joku on saattanut pyytää Ninalta loitsimisapua esimerkiksi rahahuoliin.

”Ihmiset ovat käsittäneet tämän uskonnon vähän väärin. Kyse ei ole siitä, että voisin vain taikoa jollekin työpaikan tai asunnon.”

Nina on saanut myös wiccan piiristä tuttavia ja kuului hän aikanaan coveniinkin. Coven on yhteisö, jossa jotkut wiccat harjoittavat uskontoaan esimerkiksi yhteisrituaalein tai sapatteja viettämällä. Ryhmä kuitenkin hajosi, kun pitkä välimatka ja jäsenten henkilökemiat tulivat tielle. Silti Lahtinen on yhä yhteydessä entisen coveninsa jäseniin ja keskustelee heidän kanssaan kaikesta uskonnon ja arjen väliltä. Nykyään Lahtinen on kuitenkin niin sanottu solitary wicca eli uskontoaan itsenäisesti harjoittava henkilö. Se on ollut vapauttavaa, sillä hänen ei enää tarvitse mukautua kenenkään muun uskomuksiin tai esimerkiksi rituaalitapoihin.  

Parempaa maailmaa rakentamassa

Uuspakanuus on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja tullut tunnetummaksi. Wiccablogeja seuranneena ja niitä pitäneenä Nina on huomannut, että etenkin nuorempaa väkeä on alkanut kiinnostaa wicca enemmän. Hän kokee, että sen yleistyminen voi olla positiivinen asia muillekin kuin uskontoa tunnustaville. Ninalle ja wiccoille yleensäkin on tärkeää suojella ympäristöä, kanssaihmisiä ja eläimiä. Näihin tavoitteisiin sitoutumalla saatetaan parhaimmillaan pelastaa maailma. 

Mikään pyhimys Nina ei kuitenkaan koe tavoitteistaan huolimatta olevansa. Hän on kehittynyt taipaleensa aikana ihmisenä, mutta kasvu on yhä kesken. 

”Tämä on elämän mittainen polku, en minä koskaan ole valmis. Olen oikeastaan saanut siitä ajatuksesta enemmän turvaa kuin mistään muusta uskonopista.”   

***

Tämä kyseinen teksti on muunnelma henkilökuvasta, jonka tein koulussa. Kyseinen juttu oli jonkin verran tätä lyhyempi ja keskittyi enemmän Lahtiseen henkilönä. Jouduin karsimaan siitä paljon mielenkiintoista asiaa pois, lähinnä itse uskontoa koskevaa. Halusin kuitenkin kirjoittaa tekstin, jossa Ninan supermielenkiintoiset ajatukset ja hänen elämänkatsomuksensa ovat keskiössä. Lisäksi tämän version tekemiseen vaikutti se, ettei Nina halunnut olla tunnistettavissa julkaistavassa tekstissä. Toivottavasti ei mennyt ihan hirveäksi sillisalaatiksi, sillä olen poistellut ja lisäillyt kappaleita eri versioista varsin rankalla kädellä!

7 kommenttia:

 1. Aivan mahtava idea lähteä kertomaan wiccasta henkilökuvan avulla. :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvin kirjoitettu, ja itsellekin hieman avautui tuo wiccalaisuus :) vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvin kirjotettu ja faktat kunnossa. Muutenki mielenkiintonen tarina tietyn wiccan elämästä ja tavoista, susta vois tulla hyvä toimittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Toivotaan, että tulee! :D

   Poista
  2. Kiitos Leena! Toivotaan, että tulee! :D

   Poista