maanantai 22. kesäkuuta 2015

Keskikesän juhla

Nyt on juhannus takanapäin. Se ei mennyt aivan niin kuin olin suunnitellut. Kyydit porukoiden talolta Anttolan mökille olivat vähissä, joten jäin Mikkeliin juhannuksen viettoon. Juhannuksesta tuli siten vähän arkisempi juhla ja fiilis kärsi aika pahasti. Juhannussauna ja muutamat kävelylenkit luonnossa tuli silti koettua. (Tuntui hassulta, kun oli taas metsä käytännössä takapihalla.)
Minun juhannuksillani on ollut tapana vähän lässähtää. Teininä ärsytti, kun piti jumittaa porukoiden kanssa mökillä kavereiden juhliessa kaupungissa. Sitten kun onnistuin jonakin juhannuksena jäämään kaupunkiin, niin monet kavereistani olivat lähteneet muualle. Muutenkin tulin todenneeksi, että juhannuksen yöelämä on aika tunnelmatonta, eikä kaupungin keskusta millään tavalla ihanteellinen ympäristö viettää juhlaa. 

Omaan unelmajuhannukseeni tarvittaisiin mesta luonnon keskeltä, paljon hyvää ruokaa, musiikkia ja täydellinen porukka. (Myös omaa rauhaa tarvittaessa.) Tunnelma on minulle todella tärkeää ja haluaisinkin tavoittaa omaan juhannukseeni piirteitä vanhasta suomalaisesta/ja tai kelttiläisestä keskikesän juhlasta. Kaikki hauskat juhannustaiat ja perinteet ovat aina plussaa. Myös saunominen ja uiminen on pakollista. Parhaimmillaan juhannussaunaan sisältyy myös kunnon vihdat ja saunakalja.
Juhannuksella on minulle toki syvempikin merkitys. Suoraan sanoen olen pikkuisen huolissani suomalaisten juhlapäivien maallistumisesta. Lisäksi toisinaan tuntuu, että tyypillinen suomalainen ei edes ehdi oikeasti juhlia, kun on niin kiire stressata kaikesta: jopa itse juhlapäivästä. Tapakristityillä ei ihan hirveästi edes ole juhlia, joita he todella viettäisivät.  Uskonnollisista lähinnä joulu, pääsiäinen ja juhannus joiden lisäksi vappu ja uusivuosi. Joulu ja uusivuosi vietetään miltei samalla kertaa eivätkä pääsiäinen, vappu ja juhannuskaan ole kaukana toisistaan. Monissa pakanauskonnoissa vuosi on rytmitetty säännöllisesti, (Esim wicca: Yule 21.12., Imbolc 2.2., Ostara 21.3., Beltane 1.5., Litha 21.6., Lugnasadh 1.8., Mabon 21.9., Samhain 1.11.) mikä jaksottaa vuotta mukavasti. Juhlapäivät antavat mahdollisuuden hengähtää, pohtia tapahtuneita asioita ja valmistautua tulevaan ajanjaksoon. Tietenkin pausseja pystyy pitämään ilman vuodenympyrän noudattamistakin, mutta se ei mielestäni tuo elämään samanlaista jatkuvuuden tunnetta ja turvaa. Juhlien kautta on helppo tuntea konkreettisesti ajan kulku. Ne ovat samanaikaisesti rauhoittumisen ja pienen itsearvioinnin päiviä. Erityisen tärkeäksi minulle itselleni on muodostunut omien onnistumisten ja virheiden läpikäyminen, niistä kehittyminen ja lopulta irti päästäminen. 

Helpottunut olo on omalla kohdallani ehkä kaikkein eniten läsnä juuri juhannuksena. Luonto on silloin puhjennut kukkaan ja voi todeta, että talvi todellakin on takanapäin. Olen itse yleensä rutkasti masentuneempi talvella kuin kesällä, joten juhannuksen edustamaa aikaa voi minun kohdallani pitää kirjaimellisesti hengähdystaukona. Vaikka muutkin vuodenajat voivat parhaimmillaan olla todella kauniita, on kaikkialta tulvivassa vihreydessä, runsaassa valon määrässä ja lämpimässä kesäkelissä jotain maagista. Luonnon helmaan astuminen tuntuu melkein kuin toiseen todellisuuteen tipahtamiselta. 

Siispä nautitaan siitä. Ikävä muistuttaa, mutta kesä kuluu ihan hirveää vauhtia, minkä vuoksi jokaisesta päivästä kannattaa repiä irti kaikki mahdollinen. Minä olen ottanut tavoitteekseni yrittää liikkua (luonnossa) enemmän ja käyttää ylimääräistä energiaa kaikkeen luovaan. Elojuhlana nähdään, miten olen tavoitteeni onnistunut pitämään! 

 
 
 
 
 
 
 
Tässä on mun itikankarkoitusspell. Olisin ottanut metsästä enemmänkin kuvia, mutta kimppuun hyökkäsi hyttyslauma, joten kuvailu ja kameran edessä oleminen osoittautuivat kummatkin yhtä mahdottomiksi tehtäviksi.
 
 
 

10 kommenttia:

 1. Se on kyllä totta, että useimmiten juhannus jotenkin lässähtää :p Mulla oli aattona ihan mukavaa omien kavereideni kanssa, kun grillailtiin vielä, mutta Kallion yöelämä jonne suunnattiin ei vaan jotenkin ole omiaan nostamaan tunnelmaa. Mökillekin menin vain riitelemään erään lähisukulaiseni kanssa, niin siitäkään ei oikein osannut nauttia -_-
  Oikeastaan parhaat hetket olivat juurikin ne, kun kävelin yksinäni metsässä tai kun tein pienen rituaalin kotona, poltin suitsukkeita ja nostelin kortteja ^^
  Voi kun saisikin viettää juhannuksen joskus hyvässä seurassa keskellä ei mitään ♥

  Kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sulla oli kivaa. :) Harmi vaan, että joudut kestämään vastoinkäymisiäkin.

   Meidän pitää joskus lähteä viettämään juhannusta porukalla! ;)

   Niin ja kiitos! :D

   Poista
 2. Ihania noi niittykuvat :)
  Itsekin koitan edes jotenkin huomioida noita sapatteja vaikken wicca olekaan. En vietä niitä koskaan mitenkään suureellisesti, mutta jotain pientä vuodenaikaan kuuluvaa tulee tehtyä jos vaan suinkin muistan ja ehdin. Olisi kiva joskus viettää vähän rauhallisempi juhannus, kun mulla se kuluu nykyisin lähes joka vuosi Nummirockissa. Toistaiseksi ei tosin olla saatu kerättyä hyvää kaveriporukkaa rauhallisen juhannuksen viettoon, kun taas Nummirockissa on tusinoittain kavereita aina. Mutta ehkäpä joskus sitten... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Minäkään en varsinaisesti ole wicca, mutta pakana kylläkin. Wiccan sapatit tosin tuntuvat ehkä läheisimmältä, kun perustuvat kelttiläiseen perinteeseen, joka taas on minulle sitä ominta.

   Varmasti ihan kivaa olla kavereiden kanssa samassa paikassa, mutta festarijuhannuksesta saattaa tosiaan puuttua se rauhallinen tunnelma. Täydellisen juhannuksen metsästys tuntuu olevan aika vaikeaa. :D

   Poista
 3. Hienot haamukädet! ;)

  Omat tunnelmat noiden juhlapyhien merkityksen suhteen ovat vähän ristiriitaiset. Periaatteessa juuri tuollainen vuoden jatkuvuus, yhteiset juhlat ja niiden valmistelu, kuhunkin juhlaan liittyvät erityisasiat (kuten vaikka juhannustaiat) tuntuvat mukavilta ja arvokkailta, sellaisilta, että niiden häviäminen kulttuurin pirstoutumiseen ja individualismiin olisi vähän ikävää, mutta käytännön tasolla olen esimerkiksi itse sellainen ihminen, jota kalenterijuhlat loppujen lopuksi lähinnä ahdistavat, eikä niillä ole suuremmin yleensä henkilökohtaista merkitystä juurikaan - tapaan muutenkin unohdella niiden ja melkeinpä oman syntymäpäivänikin tulon. (Ylioppilasjuhlakin on eräänlainen siirtymäriitti, mutta silloinkin ahdistuin huomion keskipisteenä olemisesta, hmh...)

  Sen sijaan olen jostakin syystä alkanut suunnittelemattani rytmittää vuotta meteoriparvien mukaan. Etenkin perseidit elokuun puolessavälissä ovat jotenkin sellainen kesän ja syksyn vaihettumakohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D

   Ymmärrän hyvin. Luontevuus on loppupeleissä näissä ehkä kaikkein tärkeintä. Väkinäiseltähän se tuntuu, jos alkaa pakolla juhlimaan. Minunkaan muistini näiden juhlien suhteen ei ole aina erinomainen - odottelen niitä kyllä aina innolla, mutten jotenkin muista alkaa valmistautua ajoissa, vaan päivää tai paria aiemmin mietin paniikissa, että mitäs kaikkea sitä nyt pitäisikään tehdä. :D

   Mutta onpas sinulle syntynyt mielenkiintoinen rytmitys! Toimiihan se noinkin. :)

   Poista
 4. Vitsi sä oot kyl nii kuvauksellinen! Ja mä niin samaistun tähän "Teininä ärsytti, kun piti jumittaa porukoiden kanssa mökillä kavereiden juhliessa kaupungissa. Sitten kun onnistuin jonakin juhannuksena jäämään kaupunkiin, niin monet kavereistani olivat lähteneet muualle". Näin vanhemmalla iällä oon kyl alkanu arvostaa perhejuhannuksia, kerta en perhettä muutenkaan enää niin usein nää, muuutta olis kyl kiva joskus päästä kokemaan joku festarijuhannuskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, älä muuta sano! :D

   Niin ja paljon kiitoksia, olet itsekin! :)

   Poista
 5. Heipä hei, saanen kysellä mistä tuo ensimmäisten kuvien musta/harmahtava(valo saattaa nyt vääristää:D) mesh-mekko on peräisin? Aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. H&M:ltä. :) Se on tummanvihreä, mutta löytyi muissakin väreissä. Siitä tosin on ikuisuus, kun sen hankin ja oli silloinkin jossain alessa, että voi olla kyllä jo poistunut valikoimasta.

   Poista