sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

E-pillereiden hyödyistä ja haitoista

Viime aikoina pääni on ollut täynnä kaikkea muuta paitsi tätä blogia. En ole jaksanut suuremmin postailla ja aikaakin on ollut aika rajoitetusti. Lisäksi kehitin itselleni päähänpinttymän meikkitutorial-postauksesta ja päätin, etten postaa mitään ennen kuin saisin sen tehtyä. Aikaa videon kuvaamiseen on kuitenkin ollut huonosti ja kaiken päälle iski sellainen masennuspuuska, etten missään nimessä halunnut esiintyä videolla. Päätin siis postata muista asioista ja siirtää tuota meikkipostausta jälleen kerran. Yritän saada sen kuvatuksi ensi viikolla, mutta nyt haluan kuitenkin toteuttaa jonkun lupailemistani postauksista. Se olkoon teksti e-pillereistä, sillä en ole saanut viimeisimmistä kuvauksista vielä kaikkia kuvia, eivätkä blogiarvonnan palkinnot ole saapuneet postissa.

Olen käyttänyt elämäni aikana kolmea eri ehkäisypillerivalmistetta. Kahdet niistä ovat olleet varsinaiset yhdistelmäehkäisypillerit, yhdet taas minipillerit (Cerazette). Alunperin minulle määrättiin minipillerit, sillä aurallista migreeniä sairastavat eivät saa normaaleja yhdistelmäehkäisypillereitä käyttää. Minun migreenitaipumukseni tuntuu kadonneen ajan myötä, eikä se muistaakseni koskaan edes ollut aurallista. Lääkäri halusi kuitenkin tuolloin pelata varman päälle ja laittaa minulle reseptin Cerazetteihin. 

Niin minipillerit kuin myöhemmin käyttämäni Yasminellet tai luonnonmukaisina mainostetut Zoelyt eivät kuitenkaan sopineet minulle. Suurinpana riesana olivat niiden aiheuttamat mielialanvaihtelut ja käyttäytymisen muutokset. Minipillereiden vaikutuksista en muista muuta kuin, että mielilat heittelivät jonkin verran. niiden syömisestä kun on jo aika paljon aikaa. Samaa ilmeni Yasminelleja syödessäni, mutta huomattavampana. Mieliala oli huomattavasti normaaliakin reaktiivisempi ja minusta tuli myös normaalia aggressiivisempi. Esimerkkinä nyt vaikkapa se, että syödessäni noita purskahdin eräänä jouluna itkuun, koska paketeista ei ollut paljastunut yhtäkään suklaarasiaa. Tuo ei ollut edes ainut vastaavanlainen tapaus, vaan räjähtelin ja itkeskelin milloin mistäkin kummallisesta syystä. Se oli aika helvetillistä, sillä itsekin tiesi koko ajan, ettei omassa käytöksessä ole mitään järkeä. Itkukohtauksille ja muulle kummaliselle käytökselle ei siltikään vain voinut mitään. 

Yasminellejen syönti loppui muutaman kuukauden käytön jälkeen. Minua kyllä kehotettiin jatkamaan niiden napsimista, sillä oireet saattoivat lääkärien mukaan kuulua alun haittavaikutuksiin ja kadota ajan kanssa. Jouduin kuitenkin noita syödessä jatkuvasti pelkäämään, milloin pääsisi itku, enkä jaksanut sellaista enää päivääkään. Pysyin siis päätöksessäni. 

Yasminellejen aiheuttamat mielialanvaihtelut eivät kuitenkaan olleet mitään verrattuna viimeksi käyttämiini Zoelyihin. Yasminellet eivät varsinaisesti masentaneet minua, vaan aiheuttivat lähinnä kiusallisia tilanteita. Zoelyjen kohdalla mielialat taas tipahtivat alas ja ryminällä. Myös ahdistusoireeni pahenivat huomattavasti. 

Ensimmäisellä viikolla iskivät rajut dissosiaatio-kohtaukset. Kroppa ei tuntunut omalta ja olo oli jatkuvasti todella turta ja tyhjä. Oli kuin yhteys omaan kehoon olisi kadonnut. Samaan aikaan pää tuntui räjähtävän henkisestä paineesta, vaikka elämäntilanteeni oli ihan kestettävä. Paineen tunnetta pahensi entisestään viha, joka alkoi velloa sisälläni. Yasminellejen kohdalla aggressiot olivat lähteneet mitättömistä ympäristöärsykkeistä, mutta Zoelyjen tapauksessa kyse ei ollut siitä. Se viha paukahti kuin tyhjästä, enkä oikeastaan osaa edes nimetä, mihin tai kehen se kohdistui. Teki mieli vain huutaa ja pidellä päätään, ettei se räjähtäisi. Kuukauden kuluttua pahimmat dissosiaatiot katosivat, mutta aggressiivisuus ja syvä masennus jäivät. Minulla on sekä jaksottaisia, että nopeita mielialanvaihteluita luonnostaankin, mutta nyt jopa Jesse huomasi, että jotain on pielessä. 

Mielialani ovat monesti talvella vähän masennuspainotteiset, mutta nämä fiilikset olivat jotain täysin uutta ja outoa. Kykenin tavallista huonommin tunnistamaan ahdistusmöykystä yksittäisiä tunteita. Lisäksi minun oli hyvin haasteellista pitää aggressioitani kurissa. Normaalisti pystyn hallitsemaan ne aika hyvin, mutta pillereitä syödessäni astiat lensivät ja tuntui, että nimenomaan viha tappaa minut sisältä. Oikeastaan vasta syödessäni pillereitä ymmärsin, miten hirveä tunne se todellisuudessa on ja miten kauheaa ja kuluttavaa syvästi vihaisten ihmisten elämä voi olla.

En lopettanut Zoelyjä saman tien, sillä halusin katsoa, haihtuisivatko oireet ajastaan. Ajattelin, että ehkä minulla vain oli tavallista syvempi kaamosmasennus. Lopetin pillerit vasta, kun huomasin, etteivät valoisat päivätkään poista outoja olojani. Muutama viikko lopettamisen jälkeen huomasin oloni kohentuneen huomattavasti. Sisuskaluja jäytävä vihakin katosi ja oloni muuttui kaiken kaikkiaan kestettäväksi. Normaalit laskuni ja nousuni minulle toki jäi, mutta kummalliset, selvästi itsen ulkopuoliset tunteet katosivat. 

Zoylyjen kohdalla huomasin myös yhden haittapuolen, joka ei liittynyt suoraan mielialoihin. Ihoni meni huonompaan kuntoon. Heti aloittamisen jälkeen kasvot alkoivat näyttää rasvaisemmilta ja epäpuhtaammilta. Muutama näppykin ilmestyi. Iho-oireet tasottuivat ajan myötä, mutta palasivat taas lopettamisen yhteydessä. Tässä kohdin pitää mainita, että ihoni on luonnostaan hyvin kuulas ja kärsin näpyistä hyvin harvoin. Silloinkin niitä puhkeaa yleensä vain yksi tai kaksi, eikä iho näytä juuri koskaan rasvaiselta. Minun kohdallani tilanne ei siis päässyt kovin pahaksi, mutta jonkun aknea sairastavan kohdalla iho olisi voinut räjähtää käsiin. (Vaikka olen toki lukenut myös päinvastaisista tuloksista.)

Itse en aio ainakaan hetkeen koskea hormonaaliseen ehkäisyyn. En sano, ettenkö enää ikinä uskaltaisi sitä kokeilla, mutta en jaksa tuollaista rumbaa uudelleen ihan äkkiä. Jos kokeilen, niin teen sen varmaan joillakin mahdollisimman matalahormonisilla valmisteilla. Se, miksi harkitsen pillereiden kokeilemasta uudelleen joskus, johtuu siitä, että huomasin niillä myös positiivisia vaikutuksia. Ne eivät painaneet vaakakupissa läheskään niin paljon kuin negatiiviset, mutta niitä kuitenkin oli. Ehkäisytehon lisäksi noita nimittäin monesti käytetään kuukautiskipujen hoitoon. Kaikki kokeilemistani valmisteista ovat tepsineet siihen vaivaan loistavasti, eikä minun ole noina ajanjaksoina tarvinnut viettää paria päivää kuukaudesta tuskasta irvistellen ja sängyssä maaten. Pillerit ovat tehneet kropalle hyvää myös ulkoisesti kurvien korostumisen muodossa. Mitään järkyttävän rajua muutosta ei ole tapahtunut, mutta muotoja tuli lisää siinä määrin, että minä itse ja poikaystäväni sen huomasivat.

Oman kokemukseni pohjalta sanoisin, että pillereiden kanssa olisi hyvä olla varovainen, mutta että niille voi silti antaa mahdollisuuden. Ikävät oireet tuntuvat katoavan suhteellisen nopeasti lopettamisen jälkeen, joten sillähän niistä sitten pääsee. Lisäksi olen kuullut, että pillerit vaikuttavat hyvin yksilöllisesti. Miltei jokaisella tuntuu olleen vähintäänkin jotakin alku-oireita, mutta monilla ne ovat tasoittuneet. Joillakin ne taas ovat vaikuttaneet esimerkiksi mieliala-asioihin positiivisesti. Tällaisesta vaikutuksesta en ollut ollenkaan tietoinen, ennen kuin mainitsin epämiellyttävistä sivuoireistani viimeksi blogissani. Toisilla ne ovat tuntuneet nimenomaan tasaavan mielialoja, joten nähtävästi niistä saattaa löytyä helpotus joillekin. 

Ennen pillereiden aloittamista on kuitenki syytä tutustua niihin perusteellisesti. Lääkärit eivät ana valitettavasti tunnu muistavan mainita kaikista riskitekijöistä. Minulta kysyttiin auralliset migreenit ja veritulppariskit, mutta kaikille ei ole käynyt yhtä hyvin. Tällaisien asioiden kartottaminen kuuluisi minusta lääkärille, mutta myös ihmisen itsensä on hyvä olla kartalla siitä mitä syö ja miten se voi omaan terveyteen vaikuttaa. Kannattaa miettiä myös sitä asiaa, että e-pillereiden on epäilty voivan vaikuttaa esimerkiksi parinvalintaan. Omalla kohdallani en ole tullut huomanneeksi mitään muutoksia vaikkapa miesmaun suhteen, mutta tuollaisen voisi kuvitella voivan vaikuttaa esimerkiksi ihastumisiin tai parisuhteessa mielekkyyden kokemiseen. Aloittaessa ja käytön aikana kannattaa siis pysyä valppaana mielenliikkeidensä ja yleensäkin hyvinvointinsa suhteen ja seurailla muutoksia - sillä pääsee jo pitkälle. 

Alla vaihtoehtoinen, 100 % varma ehkäisykeino. 


4 kommenttia:

 1. Itse en ainakaan ikinä menisi sekoittamaan kehon omia hormoonisysteemejä kaikenmaailman jasmiineilla ja serateilla (pakko kirjottaa noin). Niistä VOI tulla jopa lapsettomuutta ja muuta remppaa kehoon, juurikin mielialat ja hormonit aivan sekaisin. Parempi kun antaa kehon tehdä se minkä luonto on antanut. Ja itse ainakin ajattelen, että jos lapsi suodaan, se on iso LAHJA, jotkut eivät saa yhtäkään vaikka 20 vuotta yrittäisivät. AAMEN. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tuntuneet sopivan minun kropalle ainakaan. Voihan sitä toki joskus löytyä joku sopivampi valmiste, mutta ainakaan nyt ei tee ollenkaan mieli ruveta kokeilemaan niitä. Arvelluttaa vähän tuo hormonijärjestelmän sekoittaminen, kun se tuntuu vaikuttavan niin moneen asiaan.

   Hyvä että sä olet löytänyt itsellesi sopivimman ratkaisun. :)

   Poista
 2. Ehdottomasti hyvä ja valaiseva postaus.

  Itse käytin ainakin vuoden verran Mercilon yhdistelmäpillereitä eivätkä kokemukset olleet häävit. Heti aluksi huomasin rajuja mielialan vaihteluita ja itkuisuutta joista mainitsin lääkärille joka pillerit minulle kirjoitti. Lupailtiin, että olo tasaantuu, jatketaan samoilla. Yli vuoden käytön jälkeen lääkärini kirjoitti minulle Cerazetteja ja huomasin olleeni Merciloneja napsiessani aivan eri ihminen. Cerazzeista siirryin ehkäisykapseliin ja siihen olen ollut niin tyytyväinen! Ei kuukautisia eikä hätää siitä onko muistanut pillerin ottaa sekä edullisuus.

  Jotenkin hirvittää miten niin pienet pillerit voivat saada ihmisen niin sekaisin.. Niin ja tietysti toisinpäin, ihan ihmisestä riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia!

   Et ole ainut, jolta olen vastaavanlaisen tarinan kuullut. Valitettavasti rajut sivuvaikutukset tuntuvat olevan noiden kanssa arkipäivää. Itsekin olen harkinnut kapselia tai jotain muuta tapaa, mutta hormonitoiminnan sekoittaminen vähän pelottaa noiden pillereiden jälkeen. Mutta voisi kai sitä kokeilla, ainakin mieluummin kuin pillereitä. Estrogeeniahan Suomessa saatavissa kapselissa ei käsittääkseni ole ollenkaan.

   Poista