lauantai 22. helmikuuta 2014

Tukkamuutosta vaaleasta punertavaan!

Tein sen, mitä olin jo pitkään miettinyt ja pistin tukkani uuteen uskoon. Sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa hiushistoriastani vähän laajemminkin. Aloitetaan kuitenkin ihan ensiksi kuvalla uudesta tukastani.


Sanotaan, että hiukset ovat naisen kruunu. Oman kruununi olen aina halunnut pitää hyväkuntoisena, paksuna ja useimmiten myös pitkänä. Se ei ole muuttunut, vaikka muuten hiusihanteeni onkin vaihdellut laidasta laitaan. Ainut kerta, kun halusin leikata hiukseni lyhyeksi oli kutosluokalla peruskoulussa. Olisin halunnut pinkin polkkatukan, mutta äitini ei antanut minun sellaista leikata. Olen nyt varsin tyytyväinen siihen, sillä hinkuni saada lyhyet hiukset meni varsin nopeasti ohi. Siinä olisi voinut nimittäin olla pieni kasvattaminen.

Yläasteelle mennessäni ihannoin pikimustia ja aivan vaaleita hiuksia. Vanhempani olivat kuitenkin sitä mieltä, ettei niin nuorella iällä kannata vielä alkaa tekemään kovin rajuja hiuskokeiluja. Äitini pelotteli minua kovastikin sillä, että hiukseni muuttuvat hampuiksi, jos teen jotakin niin radikaalia. Tapa oli ehkä vähän väärä, mutta toisaalta olen ihan tyytyväinen, että annoin teininä hiusteni olla aika rauhassa. Päässäni taisi olla jossain vaiheessa pari astetta tummempi ruskean sävy, sekä välillä vaaleita raitoja.

Ysiltä lukion puoliväliin olin vaaleatukkainen. Alta hiukseni tosin olivat tummemmat, sillä blondius oli saatu aikaan reilulla raidoittamisella. Noina aikoina en voinut kuvitellakaan olevani mitään muuta kuin blondi. Katselin paljon kuvia 1940-1960-lukujen naistähdistä, joilla oli ihanat platinanvaaleat ja kiharat hiukset. Halusin itsekin näyttää samalta. Ainut vain, etten uskonut täysin platinanvaalean sopivan itselleni, enkä liioin kiharoidenkaan. Vaaleuden ihannointi lähti kuitenkin nimenomaan noista kuvista. Tukkani oli kyllä omalla tavallaan todella ihana. Se ei ollut kauhean räväkkä tai massasta erotttuva, mutta noina aikoina hiukseni olivat todella hyvässä kunnossa.Hiusteni kunto oli ollut minulle aina ylpeyden aihe, mutta tukkani alkoi lopulta näyttää silmiini aika tylsältä.
Lukion kolmosella blondivaihe alkoi jäämään. Olin alkanut pukeutua gootahtavammin ja menneiden vuosikymmenten hehkutus jäi hieman vähemmälle. Sen sijaan ihailin monia tummatukkaisia goottikaunottaria ja aloin miettiä, miltä näyttäisin itse sellaisella tukalla. Lopulta uskaltauduin värjäämään hiukset ruskeaksi. Tarkoitus oli värjätä seuraavalla kerralla mustaksi, mutta halusin ensin nähdä miltä tumma yleensäkään näyttää minulla. Mustasta kun olisi ollut vaikea siirtyä takaisin vaaleaan. Lisäksi pistin mukaan vielä vaaleita raitojakin, sillä en halunnut luopua blondiudestani kokonaan.Kun näin vielä märät, tummat hiukseni, tajusin, että se on minun juttuni. Märkyydestä johtuen hiukset olivat melkein mustat ja minua alkoi harmittaa, että olin päättänyt edetä hiusteni kanssa hitaasti. Jostain syystä tuolla hetkellä mieleeni tuli oitis Morticia Addams, vaikken häneltä suuremmin näytäkään. Kotiin päästyäni aloin miettiä, millaisen mustan tukan haluaisin. Lily Munsterin kuvista inspiroituneena päätin jättää pari vaaleaa raitaa hiuksiin ja värjätä muuten mustaksi. Tämä tapahtuikin heti seuraavalla kampaajakäynnillä. Raidoista tuli ehkä vähän turhan hillityt makuuni. Lisäksi olin idioottina mennyt sanomaan kampaajalleni, että etummaisia hiuksia saa rikkoa ja leikata vähän lyhyemmäksi. Totta kai raidatkin sitten olivat lyhyempiä, vaikka olisin halunnut niistä pidemmät ja paksummat. Tyydyin kuitenkin niihin raitoihin, koska niiden paksummaksi muuttaminen olisi vaatinut aikamoisen operaation ja todennäköisesti raitani olisivat olleet jonkin aikaa aika oranssit.Mustan tukan kanssa kävi osaltaan niin kuin pelkäsinkin. Tukka meni huonompaan kuntoon. Ei mitenkään huomattavasti, mutta meni kuitenkin. Hiusten päällimäiseen kerrokseen tuli ärsyttävää käkkärää, joka etenkin kostealla ilmalla nousi esiin. Tukka myös oheni hieman. Se ei kuitenkaan haitannut hirveästi, sillä olin väriini niin tyytyväinen. Tuolloin, niin kuin nytkin, tuntuu siltä, etten välttämättä enää vaaleaan tukkaan palaa. Tummempi korostaa kasvonpiirteitäni paremmin ja on ehkä muutenkin enemmän minun juttuni. 

Jo mustien hiuksien värjäämisen aikoihin olin kuitenkin viehättynyt punaisesta tukasta. Se oli vähän huvittavaa, sillä muutamia vuosia aiemmin punaiset hiukset olivat mielestäni aivan kauheat, enkä ikimaailmassa olisi halunnut sellaisia. Osittain sen takia en uskaltanut värjätä tukkaani pitkiin aikoihin. Pelkäsin myös, ettei punainen väri sopisi minulle ollenkaan ja lisäksi kuuntelin ehkä liikaakin joitakin lähipiirini ihmisiä, jotka olivat punaista tukkaa vastaan. Tämän lisäksi huoletti jälleen, mihin kuntoon hiukset menisivät. Monella punapäällä tukka on mennyt huonompaan kuntoon ja se on pitänyt leikata lyhyemmäksi. Riski tuntui hirveän suurelta. Aloin kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota punahiuksisiin naisiin ja huomasin, ettei se kuluttanut kaikkien tukkaa pahasti. Etenkään, jos sävy ei ollut aivan kirkkaanpunainen. Myöhemmin myös kuulin kavereiltani niksejä, joilla pitää punainen väri kauniina ja hiukset hyvässä kunnossa.

Päätin ottaa riskin, sillä musta tukka alkoi jo vähän kyllästyttää. Tiistai-iltapäivänä istuin kampaajan tuolissa jännittyneenä, sillä jopa hiustaituri varoitteli minua värinpoiston vaikutuksesta hiuksiin ja siitä, ettei lopputulos välttämättä olisi aivan haluamani lainen ensimmäisellä kerralla. Olin kuitenkin päättänyt kokeilla punaista jossain vaiheessa, joten olisi ollut typerää lykätä operaatiota eteen päin turhan takia. Siispä minun ei auttanut kuin jännittää mitä tapahtuisi.

Lopputulos ei tosiaan ollut haluamani selkeä, tumma punainen. En kuitenkaan sanoisi, että tukka on nyt aivan kamala. Hieman lilahtavan punertavan tumma tukka on oikeastaan aika kiva, vaikken tähän väriin aiokaan jäädä. Kampaaja sanoi, että jo haalistuessa tukka voi alkaa näyttää enemmän tavoittelemaltani, etenkin jos pistän siihen colour maskin. Tätä niksiä aion kokeilla, tosin saatan colour maskin sijasta kokeilla suoraväriä. Jotkut kaverini ovat myös suositelleet, että tekisin vielä itse värinpoiston, mutta saatan jättää sen seuraavaan kampaajakertaan. Kestän kyllä sen verran näillä hiuksilla. Näyttäväthän ne oikein kirkkaassa luonnovalossa sentään melkein halutunlaisilta!
Sellainen hiusevoluutio minulla. Saa nähdä, onko punainen tullut jäädäkseen vai vaihtuuko se jossain vaiheessa johonkin muuhun, Ajattelin kuitenkin, etten jättäisin tätä postausta vain hiustyylieni esittelyyn, vaan kertoisin myös, miten hoidan hiuksiani. Sekin on muuttunut vuosien varrella paljon. Joskus hoito on ollut niukkaa, joskus taas olen tunkenut tukkaani vaikka mitä tököttiä. Nyt olen kallistunut enemmän jälkimmäisen puolelle.

1. Pesen hiukseni joka toinen päivä. Päivittäin peseminen rasittaa tukkaa ja etenkin pitkissä hiuksissa se kyllä näkyy. Kampaajani sanoi joskus, että voisin pitää jopa pidempiä väliä pesujen välillä, mutta olen aika hermoheikko hiusteni rasvoittumisen suhteen.

2. Shampooni on yleensä kosteuttavaa. Päällimäinen hius tuppaa minulla kuivumaan, jonka vuoksi se on parasta. Merkillä on kyllä väliä, mikäli verrataan kampaamotuotetta ja sitä kaupan halvinta shampoota. Perusshampoiden suhteen sitä ei minun kohdallani tunnu ihmeemmin olevan. Itse käytän nykyään XZ-shampoota, koska se on halpaa ja ihan kelvollista. Punaisen värin kanssa olen aikeissa alkaa käyttää jotakin punapäille suunnattua shampoota.

3. Käytän aina sekä pois huuhdottavaa, että hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Aiemmin olen käyttänyt vain pois huuhdottavaa ja omalla kohdallani olen kyllä huomannut eron. Hius näyttää paljon elinvoimaisemmalta tuplahoidon jälkeen.

5. Muotoilen hiuksiani vain tarvittaessa. Perus kauppareissulle en laita juurikaan hiuksiani, elleivät ne sitten ole aivan kamalan näköiset. Pyrin pärjäämään ilman suoristamista, mutta etenkin vanhoissa hiuksissani oli hyvin tärkeää, etteivät vaalea ja musta sojottaneet ihan missä sattuu. Saatoinkin siis joutua suoristamaan joitakin osia hiuksistani välillä. Nyt ei ehkä sitten tarvitse. Kiharat tykkään silloin tällöin laittaa, mutta pyrin tekemään sitäkin harvoin. Lakkaa käytän yleensä vain viikonloppuisin ulos lähtiessä, mutta tupeeraan hieman hiuksiani lähes päivittäin. Kuivaimia en käytä, vaan annan hiusteni kuivua ajallaan.

4. Toisinaan käytän kookosöljyä latvoihin. Hieron yleensä 1-2 ruokalusikallisen verran öljyä hiuksiin puoli tuntia ennen suihkuun menoa. Kuulin tästä niksistä pari kuukautta sitten ja olen huomannut sen toimivaksi. Öljy ei tee hampusta kiiltävää ja vahvaa, mutta vähän huonokuntoisemmista latvoista elävämmän näköiset.


5. Syön biotiinitabletteja hiuksien ja kynsien hyvinvoinnin takaamiseksi. Hiusten suhteen on vaikea vielä sanoa mitään, mutta kynsien hyvinvointiin tabut ovat kyllä vaikuttaneet.


Minkälaisia hiustyylejä teillä on ollut? Mikä on ollut paras ja mikä taas emämoka? Entä minkälaisia hiusniksejä käytätte kutrienne hoitamiseen?

P.S. Jotkut ovat varmaankin huomanneet oikean yläkulman kyselyn. Heittäkää ihmeessä sinne vastauksenne, sillä huomioin ne tulevia postauksia tehdessä! Vastauksia voi tarkentaa postauksien kommentteihin!

14 kommenttia:

 1. Todella hyvin sopii tuo uusi väri!

  Kookosöljy on todella kätevää. Omat hiukset eivät onneksi sitä tarvitse, mutta kasvojen ja käsien hoitamiseen olen sitä käyttänyt ja tulee kyllä pehmeää jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon. ^^ On tosiaan kyllä kätevää, käy moneen tarkoitukseen! :)

   Poista
 2. Minulla on itselläni ollut jo pitkän aikaa kehittelyvaiheessa oma hiuspostaus (lähtien siitä blogihaasteesta) ja tämän lukeminen kyllä antoi uutta puhtia sen loppuun saattamiseen - on se kuitenkin jo muutaman viikon ehtinyt tuolla luonnoksissa homehtumaan.

  Oikein hyvältä näyttää sinulla tuo tummemman punainen väri. XZ-shampoot (ja hoitoaineetkin) itse olen kokenut ihan hyviksi. Ainoa huono puoli vain on, että niitä saa sitten olla vähän väliä ostamassa, kun ovat ainakin minulle ihan liian pienissä puteleissa, suht paksut hiukseni kun niitä aineita ihan kunnolla tarvitsevat.

  Olen jostain muuten kuullut, että eläimillä käytettävä biotiini auttaisi hiuksiin ja kynsiin jopa paremmin kuin tuo ihmisille myytävä. Itse en tiedä, kun en ole kokeillut, vaikka aikeissa on kovasti ollutkin. Ainakin se on hintatasoltaan yleensä halvempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, luenkin sen sitten mielelläni. Sinulla on aina niin kivoja hiustyylejä!

   Kiitoksia hiuskehuista. ^^ XZ on tosiaan ollut minullakin ihan toimivaa, mutta putelit kyllä ovat aika pieniä. Itsekin saan olla noita suhteellisen usein ostamassa.

   Tuosta eläinten biotiinista en ole kuullutkaan! Pitääkin kaivella lisää tietoa asiasta!

   Poista
 3. Aina niin kiva nähdä ihmisestä vanhoja kuvia! :D Blondina en olis arvannut sua kuvitella, mutta oikein hyvältä sekin näköjään on näyttänyt^^ Ja niin näyttää tuo uusikin sävy!

  Itse "inhoan" myös sellaista ihan kirkkaanpunaista tukkaa nykyisin, se näyttää liian helposti kypärältä. Mutta tummemman punaiset sävyt säväyttää edelleen, vaikka en voikaan oikein omaa kuontaloani juuri värjätä ennenkuin tukka on taas kasvatettu pitkäksi, siihen menee varmaankin taas vuositolkulla :p No, oompahan sit hyvännäköinen kolmekymppinen!! Tuo hopeanharmaan ylläpito tosiaan tuhosi tukan niin täysin vaalenteluineen, että pakko oli leikata kaikki pois.
  Tilailin justiinsa biotiinilisää myös itselleni, ettei kasva hamppua. Myöskin yksi fb-kaveri kyseli tuosta biotiinista, niin eläinten valmisteita monet suositteli o_O

  Ne Color Maskit toimii oikeasti tosi hyvin varsinkin punaiseen tukkaan! Paljon parempi vaihtoehto, kun jatkuvat värjäämiset ^^ Suosittelen kanssa esim. Hairlekiinistä saatavia Crestol Color Gloss -hoitavia värimaskeja. Ne oli mulla jopa tehokkaampia kun shokkivärit, ainakin hopean kanssa.

  En osannut vastata tuohon kyselyyn, kun mua kiinnostaa nuo kaikki aihealueet xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukaan enää osaa. :D Nekään ihmiset, jotka ovat aikoinaan nähneet. Eihän tuokaan huono ollut, mutta pitäydyn silti mieluummin tummemmassa. :p

   Joo, en minäkään kirkkaanpunaiseksi värjäisi. Joillekin se saattaa käydä, mutta itselleni ei kyllä todellakaan. Minulla on ollut aina ihanteena lähinnä viininpunainen ja muut tummemman punaiset sävyt. Sinullekin kyllä kävisi punainen väri. Varmaan menee tosiaan tukan kasvattamisessa useampia vuosia, mutta kolmekymppisenä sitten! :D

   Voin kuvitella, että hopeanharmaa on kuluttanut tukkaa. :/ Nätti väri, mutta tuntuu kuluttavan kauheasti. Biotiinia kannattaa kokeilla, se on monella tepsinyt. Omatkin hiukseni ovat saattaneet kasvaa vähän nopeammin, mutten uskalla sanoa mitään varmaa vasta näin lyhyn kokeilun jälkeen.

   Pitää miettiä vielä noita vaihtoehtoja. Moni kaveri on puhunut, että suoraväri olisi parempi, koska se on halvempaa ja sekään ei rasita hiuksia. Lopputulos minulle on silti tärkein. Voisihan sitä testata vuorotellen vaikka molempia ja katsoa sitten kumpaan päätyy. ^^

   Hahah, ei se mitään, hieno juttu vain! :D

   Poista
 4. Mukava oli muuten lukea siun hiushistoriasta, en ois arvannut, että blondit hiukset ovat olleet pitkäänkin! :) Blondit ja tummat sopii siulle kyl molemmat - ja uus väri näyttää mielenkiintoiselta, näköjään eri valossa näyttää erilaiselta. ^^ Ei ole niin kovan näköinen kuin musta, mut toisaalta kun näyttää kaikki sopivan kun vaan olemuksen ilme vaihtuu hiusten värin mukaan, niin onko tuolla nyt väliäkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! ^^ Uusi väri tosiaan vaihtelee valaistuksen mukaan. :D Siitä on tarkoitus tulla tumma punainen, mutta nyt se kyllä on vähän mitä sattuu! Tämä väri ei tosiaan ole niin kova kuin musta ja tavoittelenkin tulevalla punaisella vähän räiskyvyyttä olemukseen. Jotenkin tuntuu, että luonteessakin haluan tuoda nyt esiin enemmän tuota piirrettäni, niin pitäähän sen nyt ulkoisestikin näkyä! ;)

   Poista
 5. uusi väri tekee sinusta todella arvokkaan ja ehkä hieman vanhemman oloisen! :) näyttää siis todella hyvältä.
  missä on muuten sinun ja jessen parisuhde-postaus, jota me muutamat olemme jo kaipailleet? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) Se postaus on tosiaan ollut jo jonkin aikaa työn alla. :D Lähinnä kuvien puute on nyt asia, joka jarruttaa. Meistä on todella vähän hyviä kuvia ja olen yrittänyt venyttää postauksen kirjoittamista niitä saadakseni. Ajattelin, että jos pikkuveljen rippijuhlista saisi vielä jotain kuvia, kun siellä kuitenkin ihmiset räpsii niitä. Eli sanotaan, että maaliskuun puolessa välissä viimeistään! :)

   Poista
 6. Tukka näyttää hyvältä!

  Kannattaa muuten kokeilla niitä Color Maskeja, ne on aika pelastus punaisen tukan kanssa. Väri kestää tosi pitkään kun käyttää vaikkapa kolmen päivän välein maskia :3 ja ainakin KC professionalsin (vaalea tuubi, pyöreä läntti kyljessä joka kertoo sävytteen värin Myydään kampaamoissa ja esim. sokkarilla) maskeja voi sekoitella shampoisiin ja tavallisiin hoitoaineisiin, mikä on tosi kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kehuista ja neuvoista! ^^ Pistän korvan taakse! :)

   Poista
 7. Enpä minäkään olisi onnistunut sulle vaaleita hiuksia kuvittelemaan, mutta näytät hyvältä - niissäkin :D Nuo nykyiset hiukset sopivat sulle todella hyvin!
  Mun emämoka oli joskus yläasteella leikata sellaiset todella lyhyet hiukset itselleni (silloin se vaikutti hyvältä idealta). Siitä lähtien oon yrittänyt kasvattaa hiuksia pitkiksi, edelleenkin työn alla, mokomat. Mä käytän hiusnikseinä hiusöljyä ja värimaskia :) toimii mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon! ^^

   Tuota tuntuu sattuneen aika monellekin! Mutta kasvavathan ne onneksi takaisin. Sinullahan on kuitenkin jo aika pitkät hiukset! :)

   Poista