sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukuun ensimmäinen!

Jouluun on vielä aika kauan aikaa, mutta se tuntuu kuukauden vaihtumisen myötä tulleen taas hieman lähemmäksi. Meidän kotimme kuitenkin näyttää jo varsin jouluiselta. Pelkäsin, että koristeluihin menisi paljon rahaa, mutta onneksi vanhemmilta löytyi paljon ylimääräisiä joulukoristeita. En kuitenkaan selitä tällä kertaa kämppämme koristeluista tämän tarkemmin. Postauksen lopussa on pieniä maistiaisia niistä, mutta koko komeuden postaan vasta pikkujoulujemme jälkeen.

Voisin kuitenkin puhua hieman siitä, mitä joulu minulle merkitsee. Viime jouluna kirjoitin samasta aiheesta postauksen, mutta näkemykseni on muuttunut noilta ajoilta jonkin verran. Edellisen merkinnän löytää täältä

En ole tainnut puhua uskonnostani kovinkaan paljoa blogissani aiemmin. Viimeksi kirjoitin uskontopostauksen silloin, kun en ollut vielä löytänyt omaa paikkaani. En edelleenkään miellä itseäni mihinkään tarkkaan määriteltyyn uskonsuuntaukseen, mutta sen verran osaan sanoa, että olen pakana. Oikeastaan minunlaisiani kuvaamaan löytyy sana eklektinen. Eklektisillä pakanalla meinataan henkilöä, joka ei tunnusta mitään tiettyä uskonsuuntaa. Pakanasta kun on kyse, niin mukana on kuitenkin pakanauskolle tunnusomaisia piirteitä. Minulla on itselläni hyvin monenlaisia uskomuksia poimittuna wiccasta, asatrusta, Suomen muinaisuskosta ja monista muista. Napsin sen mikä tuntuu oikealta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että uskoisin vain siihen, mikä on mielestäni mukavaa tai mikä tekee elämästäni miellyttävämpää tai jännempää. Uskon siihen, minkä tunnen oikeasi, oli se minusta sitten mukavaa tai inhottavaa.

Mutta ehkä en tässä yhteydessä rupea analysoimaan uskoani tämän enempää. Minun oli vain pohjustettava asiaa hieman tulevia joulupostauksia varten. Vietän siis pakanallista joulua, jota on juhlittu jo kauan ennen kristinuskon syntymää. Pakanuudessa jouluun liittyy hyvin monenlaisia traditioita ja uskomuksia, joten yhtä yhtenäistä "pakanallista joulua" on mahdotonta kuvata. Itse kuitenkin juhlin sitä monien muiden tapaan auringon palaamisen juhlana. Päivät alkavat joulun jälkeen pidentyä, eikä ole enää niin pimeää. Lisäksi sillä on minulle myös ei-uskonnollinen merkitys yhdessäolon ja rauhoittumisen juhlana. En halua omasta joulustani kiireistä ympäriinsä säntäilyä. Enimmäkseen olen suunnitellut olevani kotona Jessen kanssa. Toki vieraat ovat tänne tervetulleita. 

Minusta oli kuitenkin kohtuullista uhrata suvulle yksi juhlapäivistä, joka tulee olemaan kristittyjen jouluaatto. Käyn moikkaamassa sekä äitini että isäni puolen sukulaisia. Porukat eivät vietä erityisen uskonnollista joulua, joten minulla ei ole mitenkään hassu olo tuosta vierailusta. Eivätpä nuo oikein ole edes tietoisia uskomuksistani. Olen ihan tarkoituksella ollut puhumatta niistä. Osa sukulaisistani varmasti olisi asian kanssa ihan ok, mutta muun muassa isovanhemmissani on sen verran kristillistä porukkaa, että kaikki pääsevät helpommalla kun kuuntelen Jeesus-juttuja hymy huulilla nyökytellen. Eipä se minulta mikään kauhea uhraus ole. Mieluummin niin, kuin että vanhempi väki menettäisi yöunensa pelätessään minun joutuvan helvettiin.

Mitä minun jouluuni sitten muuten kuuluu? No, varsinainen juhlinta tulee tuskin olemaan sen kummempaa kuin kristityilläkään. Esimerkiksi jouluruoat tulevat olemaan pitkälti samanlaisia kuin kristityssäkin juhlassa. (Jossa niiden alkuperä ei suurimmilta osin olekaan.)  Lisäksi varmaan poltan kynttilöitä ja suitsukkeita, katson Lumiukon pitkästä aikaa telkkarista ja lepään. Ei mitään sen kummempaa. 

Tähän loppuun lupasin pienen maistiaisen joulukoristeluistamme ja sen lupauksen myös pidän. Joukossa on myös muutama Jessen minusta tänään ottama kuva. 
 Joku saattaisi ihmetellä miksi minulla on "Jouluyö, juhlayö" - laulun nuotit seinälläni. En oikeastaan ole kiinnostunut siitä, mitä tuo kappale kertoo. Koriste on kiva ja kyseinen joululaulu on kuitenkin perinteinen, vaikkei minun omaa uskontoani edustakaan. Eikä minulla minulla muutenkaan ollut hirveästi nirsoilemista koristeiden kanssa, kun kyseessä on kuitenkin työharjoittelijan joulu, eli joulu minimibudjetilla.
10 kommenttia:

 1. Mukava joulupostaus! Itse vietän aika pitkälle samanlaista joulua kuin sinäkin, en ole kristitty vaan jonkin sortin pakana :D Jouluna rentoudun, syön hyvin vähintään neljästi päivässä ja lahjoin minulle tärkeitä ihmisiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! ^^ Joulusi kuulostaa oikein hyvältä. :D

   Poista
 2. Oih, joulu! <3 Samalla periaatteella täälläkin juhlitaan, hiljennytään yhdessä perheen kanssa ja syödään ja syödään, poltetaan kynttilöitä ja ihastellaan joulukuusta. Toki myös lahjat kuuluvat perinteisesti jouluun. :) Onneksi olen pystynyt pitämään näppini vielä erossa joulukoristeista, vaikkakin osa koristevaloista on löytänyt tiensä asuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin vaikuttaisi olevan kiva joulu tulossa. ^^ Itse sorruin ostamaan vähän koristeita ennen kuin vanhemmat toivat noita vanhoja. Onneksi en itsekään kuitenkaan ole hirveästi tuhlaillut. :D

   Poista
 3. Voi miten kauniita kuvia susta <3

  VastaaPoista
 4. Mitäpä jos kirjoittaisit uskonnostasi enemmänkin joskus? Vaikuttaa, kuten varmaan "yllättävää" on, mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan kyllä aiheesta lisää joskus. :) En vaan vielä osaa sanoa milloin sen aika on.

   Poista
 5. Oot kyllä niin luonnonkaunis, ettei mitään rajaa<3

  VastaaPoista