maanantai 1. huhtikuuta 2013

Mama - elokuvasta ja päivän asusta

Kävin katsomassa poikaystäväni ja kaverini Rosan kanssa Guillermo Del Toron uuden kauhuelokuvan, Maman. Minun odotukseni eivät olleet kauhean korkealla, sillä kauhuleffojen taso on yleisesti aika huono. Genre on erittäin kiinnostava, mutta harvoin tulee nähtyä oikeasti hyviä kauhuleffoja. Tuottajalta olin nähnyt aikaisemmin elokuvan Pan's Labyrinth, joka oli ihan kiinnostava, mutta toisaalta jotenkin vähän laimea leffa. Ihan hyvä, muttei missään tapauksessa mitenkään sykähdyttävä.

Mama ei ollut suinkaan niin huono, kun olin aluksi olettanut. Kauhukliseitä kyllä riitti vaikka muille jakaa. Kummitus oli nykyisen trendin mukaisesti pitkähiuksinen nainen, joka keho irvokkaasti vääntelehtien syöksähti odottamattomasti rutuun. Tai no, ei ehkä niinkään odottamattomasti, jos yhtään enempää on kauhuleffoja katsellut. Monesti nykypäivän kauhuelokuvissa kummitusta nähdään myös valokuvissa ja kuvaustilanteissa. Mama ei ollut poikkeus. Mukana oli myös joitakin muita kliseitä, mutta ehkä en takerru nyt niihin tämän enempää.

Leffan tarina oli mielestäni ihan mielenkiintoinen. Nykyään kauhugenreissä ei tunnuta kauheasti panostettavan juoneen, mutta tässä leffassa onneksi oli. Aluksi tarina vaikutti aika kliseiseltä. Se keskittyy kahden vanhempansa menettäneen tytön ympärille. Mies oli tappanut vaimonsa ja kertomatta tytöilleen asiasta lähti näiden kanssa karkuun. Oletin, että leffa kulkisi tuttua kaavaa. Perhe asettuisi elämään jonnekin kauas vanhasta asuinpaikastaan ja äiti alkaisi kummitella. Mutta aika nopeasti kävi ilmi, ettei näin kävisikään. Isä nimittäin toivottomassa tilanteessaan kiikutti tyttärensä metsässä sijatsevaan mökkiin tappaakseen nämä. Kaikki ei kuitenkaan mennyt miehen suunnitelmien mukaan, sillä mökissä sattuikin elelemään mielisairaan naisen haamu, joka oli aikanaan menettänyt tyttärensä. Hänpä hoitikin isän päiviltä ja monen vuoden ajan piti omalla tavallaan tytöistä huolta... kunnes eräänä päivänä pitkien etsintöjen jälkeen tytöt löydettiinkin. Traumatisoituneet ja lähes eläimen tasolle taantuneet tytöt päätyivät lopulta sedälleen ja tämän tyttöystävälle asumaan. Mutta kuten arvata saattaa, tytöt eivät suinkaan saapuneet uuteen kotiinsa yksin.

Tarina eteni ihan mukavasti ja lisäpisteitä ropisi kiitettävästi sen koskettavuudesta. Parhaat näkemäni kauhuleffat ovatkin sisältäneet runsaan tunnelatauksen. Minä en niinkään välitä säikyttelykohdista, rumista örvelöistä tai verellä ja suolenpätkillä mässäilystä. Sen sijaan omaperäinen, mielenkiintoinen ja/tai koskettava tarina ovat minulle tärkeitä. Mamassa se oli osittain aika kliseinen, mutta mielelläänhän tuota seurasi ja lopussa oli herkistyäkin. Lisäksi tuo oli kyllä kuumottavin leffa pitkään aikaan. Lisäpisteitä elokuva saa Game Of Thrones tähden Nikolaj Coster-Waldaun kohtuullisen isosta roolista. 


Sitten vähän kuvia tämän päivän lookista:
4 kommenttia:

 1. Täytyypä käydä katsomassa tämä leffa! Vaikutti sen verran kiinnostavalta kertomasi perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittellen, kyllä se sen verran viihdyttävä oli. :)

   Poista
 2. Ihana look :)
  Tuosta elokuvasta olen kyllä jotakin juttua nähnyt, mutta eikös se ole aika uusi? Itse tykkäsin Orpokodista, sen tunnelmasta ja juonesta. Minuakaan ei kiinnosta mitkään verellä mässäily, tai suolenpätkien lentely (lukuunottamatta Walking Dead), vaan enemmänkin sellainen missä on kunnon tarina. Täytyy miettiä, uskaltaako tuon Maman käydä katsomassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Joo, onhan se. Itsekin olen Orpokodin katsonut, eikä sekään huono ollut. Mamasta tosin pidin enemmän. Tietyllä tapaa ovat kyllä vähän saman tyyppisiä.

   Itse katselin joskus kauhuleffoja jatkuvalla syötöllä ja lyhyen "verta ja suolenpätkiä" - vaiheen jälkeen tulin siihen tulokseen, etteivät sellaiset elokuvat loppujen lopuksi ihmeemmin miellytä.

   Suosittelen Mamaa kerran Orpokodista tykkäsit! Mama tosin on hieman pelottavampi, joten kauhean herkän kannattaa varautua vähintäänkin katsomaan pois päin, kun tunnelma alkaa käydä uhkaavaksi. :D

   Poista