torstai 25. huhtikuuta 2013

Hiutalemerkkiä hihaan

Nykyään internettiä selaillessa törmää yhä useammin keskusteluihin, jotka vilisevät ruodintaa liittyen "harmaaseen massaan" tai "aivottomiiin lampaisiin" . Näiden vastakohta onkin sitten ultra-älykäs-niin-uniikki-super-persoonallinen-number-one-toisinajattelija, jollaiseksi kehittymiseen jokaisen pitäisi pyrkiä. Olisi oltava jotain suurta, uutta ja ihmeellistä. Puhuttava vain yksinomaan hienoista ja merkityksellisistä asioista. Jos erehdyt päivittelemään esimerkiksi eilisen saippuaoopperan hassuja kiemuroita, olet auttamatta typerä ja arvoton ihminen. Täten voisitkin saman tien vain poistaa itsesi tämän maan kamaralta.

Ei kukaan halua tietenkään olla se tylsä, mitäänsanomaton ja arvoton persoona. Netti-ilmapiiri oikein painostaa pyrkimykseen olla yli-ihminen. Eikä siihen kukaan meistä pysty. Yritykset ovat lähinnä naurettavia. Kyseisenlaista roolia vetävät tuhannet muutkin ihmiset internetissä, etkä sinä erotu heistä loppujen lopuksi kuin pintapuolisin seikoin. Joku oli muotoillut jossakin nettikeskustelussa asian aika hyvin: "sama paska eri paketissa". Näinhän se juuri on. Uniikkiuden tavoittelu tuntuu vievän ihmisestä sen todellisen erityisyyden. Nettiprofiilin täyttyessä niistä Nietzschen lausahduksista, toinen toistaan mutkikkaammista filosofian suuntauksista, massaa vastaan kohdistetuista iskulauseista ja ah-niin-vallankumouksellisellisista asioista, katoaa alkuperäinen persoona kaiken tuon roolipaskan alle. 

Valitettavasti nämä uniikit lumihiutaleet tuppaavat turhan usein mainostamaan tätä erityislaatuisuuttaan valittamalla muista ihmisistä. Haukutaan toiset lyttyyn ja angstataan julkisesti miten tyhmiä ja mielenkiinnottomia toiset ihmiset ovat. Ruokitaan kierrettä vähän lisää. Hyvin mahdollisesti joku onneton "massaihminen" eksyy kuuntelemaan näitä puheita monien samanlaisten jälkeen ja alkaa miettiä, onko hän todella niin arvoton ja typerä kuin tämän malli-ihmisen puheet antavat ymmärtää. Sitähän hän ei toki halua olla ja alkaa helposti omaksumaan näitä lumihiutaleiden superpersoonallisia piirteitä. Jälleen yksi täydellinen yli-ihmiskopio syntynyt. Fuck yeah. 

Totuushan on se, että kaikki me olemme jollain tapaa erilaisia ja samanlaisia. Tässä maailmassa ei ole yksilöä, joka olisi täysin uniikki tai massatuotantoa. Pakottamalla et tee itsestäsi yhtään uniikimpaa tai tavallisempaa. Kyse on vain kiiltokuvasta, joka mahdollisesti loistaa toisille ihmisille pikkuisen kirkkaammin. Eikö olisi kuitenkin hienompaa saada arvostusta sillä, kuka oikeasti olet? Mitäpä sinä hyödyt sellaisista arvostuksesta, joka ei oikeastaan edes ole omalle persoonallesi osoitettua? 

Kaikki varmasti muistaa muutaman vuoden takaisen iskulauseen "Uskalla olla erilainen". Viesti tuntuu olevan tänään hyvin erilainen kuin tuolloin. Alunperin tuo lause tuntui kannustavan olemaan oma itsensä. Uskaltaa näyttää toisille se oma, todellinen persoona. Jostain syystä tuon kauniin ajatuksen sisälle on syntynyt hyvin paha vääristymä. Enää ei kannusteta löytämään se oma, sisäinen uniikkius vaan painostetaan rankentamaan persoonasta jokin huikaiseva rakennelma, joka lopulta kaatuu omaan mahdottomuuteensa.


2 kommenttia:

 1. Tosi hyvin ilmaistu ja hieno teksti! Juurikin sellainen itsensä jalustalle nostaminen kertoo kyllä aika paljon ihmisen kyvyttömyydestä ymmärtää toisten ajattelua. Varmastihan on aika helppoa tuudittautua sellaiseen uskoon, että itse on suurin piirtein ainut itsenäiseen ajatteluun kykenevä ja kaikki muut juurikin niitä "aivottomia lampaita", mutta tässäkin empatiakyky olisi monien kohdalla aika kova sana. Vain se, että itse sattuu tuntemaan enemmän filosofiaa tai ajattelemaan omasta mielestään jotenkin laajemmin, ei tee ihmisestä välttämättä sen parempaa, ja jos sitä asennoitumistaan vieläpä juuri kehuskelee jossain nettipalstoilla muiden kustannuksella, niin sekin vähäinen hyöty kumoutuu aika tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! En voisi enempää olla samaa mieltä kanssasi. Monesti on tullut huomattua, että näillä "sivistymättömillä" ihmisillä, jotka eivät mitään filosofisia teoksia avanneetkaan on joskus paljon parempia ajatuksia kuin näillä superhyperfilosofeilla. Laaja tietämys ei tee kenestäkään älykkäämpää. Lisäksi älykkyyttäkin on monenlaista. Kaikilla ei välttämättä ole niitä ruhtinaalisia ajatuksia - mutta ovat sitten parempia jossain muussa.

   Niin ja ajattelutapoja on monenlaisia. Jollekin toiselle se oma ajattelutapa ei ehkä ole paras. Eikä sitä siten pitäisi lytätä täysin.

   Poista