maanantai 22. lokakuuta 2012

Miten kukaan voi olla näin julma?

Minun on nyt aivan pakko kirjoittaa tämä postaus, vaikka tavoitteeni onkin ollut etten julkaise yhtä merkintää enempää päivää kohden. Mutta tulin törmänneeksi aivan järkyttävään tapaukseen Facebookissa. Tai oikeastaan minulle raportoitiin siitä, sillä en ole tämän tapauksen osapuolten kaveri siellä. Ovat vain paikkakuntalaisia.

Eräät noin kuusitoistavuotiaat tytöt olivat bonganneet Kuvakkeesta yhden toisen mikkeliläisen, tosin pari vuotta heitä itseään nuoremman tytön jokseenkin paljastavat kuvat. Asian kauhisteluhan ei ollut jäänyt parin ihmisen piiriin, vaan kuva linkitettiin Facebookkiin seinälle ja siellä sitä ruodittiin sitten oikein urakalla. Foto keräsi myös muutamia kymmeniä tykkääjiä. Kommentit olivat suoraan sanottuna aivan kamalia. Sarkastisten "kiva pylly" - kommenttien seassa oli myös paljon raaempaa settiä. Heiteltiin esimerkiksi miten tapaus on ollut varmaan syntymästään asti lettu levällään. Kun tyttö oli sitten poistanut kuvan niin sitä harmiteltiin kovasti ja muutama huokaisi helpotuksesta tallennettuaan otoksen koneelleen.

Minua järkytti tällainen ihan sanoinkuvaamattoman paljon. Enkä väitä nyt olevani itse mikään pyhimys. Sanon itsekin toisinaan pahasti ja ruodin ihmisten tekemisiä ehkä turhankin ankarasti. Mutta minä en ikinä, ikinä voisi nöyryyttää ketään tuolla tavalla julkisesti. Joo, näin kyllä kuvan ja se oli aika mauton. Mutta oikeuttaako se silti levittämään sitä toisten haukuttavaksi? Ei todellakaan. Naurettavinta tässä on ehkä se, että nämä ruotijat ovat itse muutamaa vuotta vanhempia. Heidän pitäisi jo pikkuhiljaa alkaa ymmärtää, että teininä tulee töppäiltyä. 14-vuotiaana on varmasti moni muukin tehnyt vastaavanlaisia typeryyksiä hakiessaan hyväksyntää. Kyse tuskin on mistään seksin hakemisesta. Harva tuon ikäinen on ollut vielä "lettu levällään" yhtään kellekään.

En kyllä ymmärrä sitäkään, että jaksaa kärkkyä itseään monta vuotta nuoremman tapauksen kuvia ja linkkailla niitä sitten Facebookkiin. Itse en ainakaan edes jaksaisi nähdä moista vaivaa. Jotenkin vaikea uskoa, että takana olisi pelkkä huvittuneisuus. Kateuskortin käyttäminen jokaisessa mahdollisessa tilanteessa on minusta aika säälittävää, mutta tähän se taitaa sopia kuin nenä päähän. Koska tottahan se on, että tyttö saa tuolla kuvalla myös positiivista huomiota. Etenkin kun kyseessä oli ihan kaunis tapaus. Ärsyttääkö näitä haukkujia tuo huomio vai mikä on moisen käytöksen takana? Miksi se liikuttaa niin paljon?

Noiden tyttöjen olisi ihan omaksikin parhaakseen hyvä miettiä noita kysymyksiä. Jos ei omia motiivejaan ihmeemmin tarkastele niin on helppo heittää, että "musta on vaan naurettavaa, että toi laittaa noin järkyttäviä kuvia nettiin". Voi olla, mutta riittääkö tuollainen syyksi siihen, että se kuva laitetaan FB:hen ja oikein hakemalla haetaan siihen haukkuja? Pitääkö siinä yrittää jotenkin todistella itselleen, että kuva voi saada osakseen myös runsaasti negatiivista huomiota? Tai yrittää mustamaalata kyseistä tyttöä, koska koetaan oma asema jollain tavalla uhatuksi?

Oli syy mikä tahansa, niin ainakin nämä ihmiset todistivat juuri, että ovat itse vielä hyvin kaukana aikuisuudesta. Teon alhaisuutta, naiiviutta ja naurettavuutta eivät peitä edes kuvaan heitetyt hurskastelevat kauhistelukommentit heruttelijan iästä.

14 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja. En itse myöskään oo tajunnu tollasta julkista nöyryyttämistä, tosi lapsellista ja kamalaa. Ilkeää ja itsekästä. Vaikka onkin kade, miksi pitää olla niin ilkeä?

  VastaaPoista
 2. Hyi kauheaa. Hyvä kirjoitus Cissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta sano... mutta kiitän!

   Poista
 3. Siis oikeasti, mitä ihmettä? Tulee paha mieli jo pelkästään siitä, että kuulee tuollaista tapahtuvan. En ymmärrä. Erittäin lapsellista touhua tuollainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta sano. Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

   Poista
 4. Kuvakkeessa oleminen itsessään on jo lutkan leima. Sitä paitsi sellaiset kuvat ovat epänormaaleja ainoastaan suomessa, koska täällä kauneus on vaan häpeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kuvakkeeseen kyllä suhtaudutaan tietyllä tavalla. IRC-Gallerialla ei ole aivan yhtä paha maine, mutta valitettavasti siellä olemisestakin tulee välillä vähän ihme kommenttia.

   Veikkaampa, ettei tämä kuva olisi ärsyttänyt näitä tyttöjä niin paljon jos tämä heruttelija ei olisi ollut hyvännäköinen. Etenkin Suomessa kauneus on kyllä myös kirous. Mitä nyt itse olen pistänyt merkille niin kauniisiin naisiin/tyttöihin tuntuu muilla saman sukupuolen edustajilla olevan todella kummallinen asenne. Hyvä ulkonäkö tosin voidaan suodattaa vähän paremmin, jos pukeudut säkkeihin, olet äärimmäisen vaatimaton etkä tuo millään lailla itseäsi esille. Valitettavasti näin.

   Poista
 5. En tajua kyllä sitäkään ihmistä, joka niitä herutuskuvia nettiin tunkee. Itsellä ollut teinistä asti järki kädessä noissa hommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitsekaan tajuta. Mutta loppujen lopuksi on jokaisen oma asia millaisia kuvia nettiin tunkee. Ainakaan tuollaista paskamyrskyä ei kenenkään pitäisi saada osakseen. Mielipiteitä saa toki olla, mutta julkinen nöyryytys menee jo vähän yli.

   Poista
 6. Jännä, että juuri samasta aiheesta keskustelimme kaveripiirissä viikonloppuna. Kamalaa kyllä tuollainen nöyryyttäminen! Itse kukin kuitenkin hölmöillyt nuorena kuka milläkin tavalla.

  Asiasta pirteämpään blogisi on aivan ihana! :) Heitin sulle myös haasteen blogissani, eli mikäli sellaisista diggailet niin check out:

  nolifestyleblog.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Eikä näillä tytöillä itselläänkään mitään siveimpiä kuvia ollut. :D

   Kiitän! :) Tsekkailen haasteesi tuota pikaa!

   Poista
 7. tosi kiva blogi tää ! :)

  http://tiitumoi.blogspot.fi/
  käys tsekkaa ja lukijaks saa liittyy jos kiinnostaa. :>

  VastaaPoista