lauantai 30. kesäkuuta 2012

Keskiaikaiset markkinat

Olin torstaina noilla vieläkin käynnissä olevilla markkinoilla, joita olinkin odottanut jo vuoden verran. Ensimmäisen kerran kuulin tapahtumasta jo pitkän aikaa sitten, mutta varsinainen hinku mennä paikalle yllätti minut vasta joitakin kuukausia sitten. Aikaisemminkin markkinat kyllä kiinnostivat, mutta en vielä tuolloin ollut valmis kituuttamaan rahattomana niiden vuoksi. Tänä kesänä kuitenkin päätin säästellä, että pääsisin kyseiseen tapahtumaan. Parissa kuukaudessa sainkin muutaman satasen kokoon ja valmis lähtemään kohti Turkua.

Lähdimme siis Janin kanssa matkaan torstaina seitsemän aikoihin. En ole aamuihmisiä, joten lähtö oli aikamoista tuskaa. Yöunet jäivät muutamaan tuntiin, jonka vuoksi voin erittäin pahoin koko aamupäivän. Pelkäsin jo tulevani todella kipeäksi, mutta onneksi paha olo unohtui Turkuun päästessä. Markkinapaikka oli todella kiva, vaikkakin pienempi mitä olin kuvitellut. En ollut myöskään ajatellut paikan olevan niin keskustassa kuin se todella oli. Sijainti oli kieltämättä hieman valitettava, mutta loppujen lopuksi sekään ei kauheasti haitannut. Markkinoiden sisältö kun oli sen verran mielenkiintoinen.

Toki lukuisat lapsiperheet ja muutenkin runsas kävijämäärä vähän latisti tunnelmaa. Keskiaikaisesti pukeutuneet kauppiaat ja näyttelijät tuntuivat hukkuvan tavallisten ihmisten sekaan. Mutta kyllä heihinkin tuli törmäiltyä. Oli hauska huomata, miten ihmiset eläytyivät rooleihinsa. Jotkut kauppiaat pitivät keskiaikaisten tapaan varsin kovaa meteliä itsestään ja myös näyttelijät panostivat uskottavuuteen mielenkiintoisilla keskustelunpätkillä.

Kojuista löytyi vaikka mitä. Oli ruokaa, makeisia, koristeita, vaatteita, kirjoja, aseita ja jopa tarot-ennustusta.  Loin nopeita silmäyksiä hieman kaikkialle, mutta lopulta päädyin eräälle ase- ja korukojulle. Kummistakin löytyi varsin kauniita yksilöitä, mutta kauneimmat korut olivat valitettavan kalliita. Olin nähnyt joissain nettikaupoissa hienompiakin samalla hinnalla, joten päätin ostaa vain yksinkertaisen kauniin, siron tikarin.

Kiinnitin eriyistä huomiota myös kirjakojuihin. Niissä myytiin enimmäkseen salakirjoja Mustasta Raamatusta kalastustaikoihin. Sieltä mukaani tarttuikin Tapio Kotkavuoren Vasemman käden polku. Jonkin verran on tuota jo tultu luettua ja varsin mielenkiintoiselta vaikuttaa. Tuolta olisi tehnyt mieli ostaa myös keittokirja keskiaikaisiin ruokiin, mutta Jani ohjasi minut mahdollisimman nopeasti pois kojulta huomatessaan tuon teoksen käsissäni. Hänen mielestään minun taitaa olla parempi pysytellä hieman helpommissa keitoksissa.

Markkinoilla tuli nähtyä myös erilaisia pienimuotoisia musiikkiesityksiä, eläimiä ja muita ohjelmanumeroita. Yksi hauskimmista kokemuksista oli aatelisarvon ja hullunpapereiden hankkiminen. Kukainkahan moni muu on saanut kummatkin samana päivänä? ;)

Olisin kieltämättä tahtonut nähdä enemmän. Etenkin harmittavat väliinjääneet turnajaiset. Olimme kyllä menossa sinne, mutta lähtömme hotellilta takaisin markkinoille viivästyi sen verran, että katsoimme parhaaksi vain mennä Amarilloon syömään. Syömisen jälkeen päätimme suunnistaa Bar Kukaan, jossa esiintyi folk-kokoonpano Hulla Hó. Emme tosin kerjenneet kuulla kuin pari viimeistä kipaletta, mutta ihan hyvin he noiden biisien perusteella vetivät. Solistilla oli kaunis ääni.

Loppuilta menikin sitten baarissa istuksiessa ja jutellessa milloin mistäkin. Bar Kuka oli ihan mielenkiintoinen paikka, jotenkin kodikas eikä mikään perinteisin baari. Tuli bongattua pari julkkistakin. Harmitti vaan yhdessä vaiheessa, ettei tullut otettua kynää ja paperia mukaan. Tuollaisina iltoina iskee helposti inspiraatio kirjoittaa runoja. Fiilis oli kuitenkin jo laskenut hotellille saapuessa. Harmi.

Seuraavana päivänä lähdimme Helsinkiä kohti shoppailumielessä. Peruspaikat tuli kierrettyä Morticia, Back Street ja Cybershop. Löysinkin kaikkea kivaa: pitkään katselemani Queen of Darknessin mekon, varsin hyvin istuvan kynähameen ja ihanat, stay upeiksi "naamioidut" sukkahousut. Tulette näkemään vaatteet täälläkin, tosin myöhemmin.

En ole edustavimmillani oikein missään tämän postauksen kuvissani. Ehkä kuitenkin suotte minulle anteeksi, kun kuvien joukossa on kiinnostavampaakin katseltavaa kuin pärstäni. 
Tällaisia demoneita bongasin lasten leikkipaikan vierestä. Minä olisin pikkutyttönä ollut vähintäänkin hämmentynyt,  Minut nähdään ehdottomasti myös seuraavilla keskiaikaisilla markkinoilla!

10 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia ja omnom tuo omena, itsekin menossa Hämeenlinnan vastaaville elokuussa enkä malttais odottaa ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen menossa sinne todennäköisesti. Itsekin odottelen innolla. :)

   Poista
 2. Haha jotenkin huvitti tuo hesburger kuva tuola noiden muiden keskellä! :D Mutta näytti siellä markkinoilla kyllä jännältä, olisi itsekkin pitänyt käydä. Ja tuo sun korsetti on tosi kaunis! :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, se oli vähän tarkoituskin. Tilanne oli kokonaisuudessaan varsin huvittava, kun keskiaikaisen meiningeistä siirryttiin hampurilaisravintolaan. :D Itse olisin syönyt mieluummin markkinoilla, mutta annoskoot eivät olleet poikaystäväni mieleen. Siispä päädyimme Hesburgeriin. :D

   Nuohan ovat edelleen menossa ja vastaavia kyllä järjestetään yleensä ainakin yhdet per kesä. Tänä kesänä noita on kahdet. Mutta suosittelen ihmeessä käväisemään joskus.

   Niin ja kiitokset, tuo on lempikorsettini. :)

   Poista
 3. Innostuin bongatessani ystäväni tuolta, kun kuulin hänen olleen näytelmässä mukana! :D

  VastaaPoista
 4. Voi että kun joskus itsekin ehtisi tuonne lähteä. Ihana korsetti, mistä olet hankkinut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kokemisen arvoinen reissu. :) Mutta joo, ostin korsetin kaveriltani, enkä tiedä mistä hän on sen alunperin hankkinut. Burleska on merkiltään.

   Poista
 5. Oih, sinäkin olit Turun keskiaikamarkkinoilla :D Itse olin siellä kahtena päivänä :) Asun siis täällä Turun seutuvilla niin on helppo mennä useampana päivänä! Harmi, että ei törmätty :/ Olisi ollut mukava nähdä blogi tuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tuolla olisi saattanut tulla törmänneeksi blogituttuihin, mutta eipä tullut bongattua ketään. Olisi ollut kiva törmätä sinuun. No, ehkäpä joskus toiste. :)

   Poista