lauantai 26. toukokuuta 2012

Suosikkini fantasiassa ja myyteissä

Jonkin tason fantasianörttinä ajattelin tehdä postauksen suosikeistani fantasiassa ja myyteissä. Postauksesta oli aluksi tulossa niin laaja, etten olisi jaksanut itsekään kirjoittaa sitä, joten typistin hieman. Suosikeita olisi moneen kohtaan tullut rutkasti enemmänkin, mutta postaus olisi venynyt pitkäksi. Ehkä kirjoitan puuttuvista suosikeistani jossain yhteydessä myöhemmin. Ajattelin myös tehdä joskus vastaavan merkinnän kauhusta. Mutta nyt, toivon että nautitte postauksesta. Kommentit ovat aina tervetulleita. Lueskelisin mielläni teidänkin suosikkejanne ja kenties inhokkejannekin.


Niin ja nämä suosikkini eivät ole sitten missään järjestyksessä, kunhan lätkin neljä parasta satunnaiseen järkkään.

Fantasiaolennot


Haltiat
Haltijoita on eri kansanperinteissä ja fantasiatarinoissa hyvin erilaisia. Itseäni kiehtovat nimenomaan nämä ”tolkienilaiset” haltijat: kauniit, voimakkaat ja eteeriset olennot. Heissä kiinnostaa tietynlainen mysteerisyys, luonnonläheisyys ja taikavoimat. Tietenkin myös kuolemattomuus on mielenkiintoinen piirre heissä. Etenkin Tolkienin haltijoiden kulttuurin erilaisten haltijatyyppien tutkiminen on hyvin mielenkiintoista. Haltioista on tarjolla aika paljon kirjallisuutta, mutta yksi ainakin perusteellisimmista teoksista on Tolkienin Silmarillion. Haltijat ovat inspiroineet myös monia muusikkoja ja kuvataiteilijoita, joista esimerkkejä alla:
  
Kuva by Sandara (Deviantart)Bansheet

Bansheet ovat kuoleman enteitä irlantilaisessa mytologiassa. Ne esiintyvät itkevänä tai valittavana naishahmoina ja useimmissa lähteissä mainitaan niiden näyttävän kammottavilta torahampaineen ja muine irvokkaine piirteineen. Toisaalta niiden sanotaan voivan ilmestyä myös kauniin nuoren naisen hahmossa. Bansheen saattoi nähdä kuka tahansa, mutta jotkut sanovat niiden ennustavan ainoastaan ylhäisten aatelissukujen jäsenten kuolemia. Tavallinen pullainen saattoi siis bansheen nähdessään olla täysin vailla pelkoa.

Bansheisiin törmäsin ensimmäisen kerran lukiessani ala-asteikäisenä jotain kauhuhahmoista kertovaa kirjaa, jonka jälkeen en nukkunutkaan pariin yöhön kunnolla. Pienenä kuoleman enteet olivat minusta pelottavimpia osa-alueita kauhussa. Varsin hyvinhän nuo toimivat. Ajatus siitä, että saisi vaikkapa juuri bansheen muodossa tietää omasta tai jonkun toisen kuolemasta etukäteen on kieltämättä aika karmaiseva.

The Banshee by H.M. Ram
Seireenit

Kreikkalaisesta mytologiasta tutut seireenit ovat julmia ja pahansuopia naispuolisia olentoja, jotka houkuttelevat laulullaan merimiehiä tuhoon. Nykyään seireenit kuvataan ennemminkin merenneitomaisina. Nämä merten viettelijättäret ovat kiinnostavia nimenomaan tuon "tappava kauneus" - ajatuksen vuoksi. Heissä on vähän samankaltaista viehätystä kuin esimerkiksi vampyyreissä. Joskus tulee myös näin musiikki-ihmisenä miettineeksi miltäköhän seireenin laulu todella kuullostaisi kaikessa lumovoimassaan.Siren's Lament by Ironshod (Deviantart)
Noidat ja velhot

Näistä on aika mahdoton ruveta selittämään yleisesti, sillä erilaisia loitsijoita on loputtoman paljon. Tällä hetkellä minua kiinnostavat eniten ehkä Brittein saarten mytologian (lähinnä Kuningas Arthurista ja kumppaneista kertovien tarujen) noidat ja velhot. Olen tässä muutamana päivänä tutustunut tarkemmin etenkin Morgan Le Fayhin. Merlin - elokuvan (1998 versio) kautta tuli perehdyttyä myös leffan nimikkovelhoon paremmin. Heissä kiehtoo se perinteinen noituus. Nykyisten teininoitasarjojen rinnalla myyttiset noidat ja velhot ovat aika paljon kiinnostavampaa tutkittavaa.

by Victoria Frances
 Myyttiset henkilöt


Morgan Le Fay

Hänet mainittiinkin jo noidissa, mutta nyt pääsenkin sitten tarkentamaan. Morgan (tunnetaan myös nimillä Morgana, Morgaine ja Morgain) Le Fay on siis kuningas Arthurin sisarpuoli ja mahtava noita, jolla on joidenkin legendojen mukaan myös enemmän tai vähemmän osaa Merlinin kuolemassa. Hän juonittelee myös Arthuria vastaan vietellen tämän tullakseen raskaaksi miehelle. Syntynyt poika, Mordred, lopulta surmaakin kuninkaan, mutta kuolee samalla itsekin taistelussa. Morganissa kiehtoo hänen osansa voimakkaana ja vahvana naisena, sekä tapahtumarikas elämä.
Helena Bonham Carter Morgan Le Fayna elokuvassa Merlin (1998).
Lady Of Shalott

Jälleen yksi henkilö Arthurin legendoista. Shalott on mystisen kirouksen takia saarelleen vangittu nainen, joka kykeni kuitenkin taikapeilin kautta tarkkailemaan saarensa ohitse matkustavia henkilöitä. Yhtenä päivänä hänen silmiinsä sattuu kuuluisa Sir Lancelot, joka vie oitis tytön sydämen. Tietäen, ettei koskaan voi saada Lancelotia Shalott päättää kuolla. Hän kirjoittaa nimensä veneeseen, jonka lipuessa Camelotiin nainen kylmettyy kuoliaaksi. Tämä on tosin vielä väritetympi versio Elaine Astolatin tarinasta. Hänen onneton tarinansa alkaa siitä, kun Lancelot saapuu hänen kotilinnaansa hoidettavaksi saatuaan vakavia vammoja. Elaine rakastuu Lancelotiin heti ja pyytääkin isältään lupaa saada hoitaa itse miestä. Lancelotin parannuttua lähdettyä Elaine kuolee suruun, kun ei saanut tunteilleen vastakaikua.

Lady Of Shalottin tarina on traaginen, mutta kaunis tarina, suuresta, jo sairaalloiseksi menevästä rakkaudesta. Minun makuuni aivan loistava kertomus. Shalott palasi mieleeni muutama vuosi sitten Emilie Autumnin saman nimisen kappaleen kautta. Olin kuullut legendan aikaisemminkin, mutta se oli jo kerjennyt unohtua mielestäni. Kappaleen kuuntelun jälkeen palautin mieleeni myös Tennysonin runon.


Kullervo

Kyllähän tänne nyt joku piti saada edustamaan Suomea. Kullervo on siis hyvin epäonnisen kohtalon osakseen saanut henkilö Kalevalasta. Hänen perheensä surmasi Untamon suku, joka yritti päästää pojankin päiviltä siinä kuitenkaan onnistumatta. Kullervo myytiin orvoksi Ilmariselle, josta tämä pakenee lopulta tapettuaan miehen vaimon.

Myöhemmin Kullerovolle selviää, että hänen vanhempansa ovatkin elossa, mutta sisko kadonnut. Eräällä matkallaan hän tulee vietelleeksi nuoren naisen, joka paljastuu hänen sisarekseen. Tyttö tappaa itsensä tämän seurauksena ja Kullervo lähtee masentuneena sotaretkelle Untamolaan. Miehen perheenjäsenet kuolevat sotaretken aikana ja epätoivoin vallassa Kullervo lopulta surmaa itsensä.

Kullervon kohtalo on hyvin traaginen ja synkkä, mutta siten myös erittäin koskettava. Itseäni surulliset ihmiskohtalot viehättävät paljon iloisia enemmän. Kalevala on yleensäkin mielenkiintoinen kansalliseepos ja pidänkin siitä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Kreikan mytologiasta. Suomessa on loppujen lopuksi aika kiinnostavaa kansanperinnettä.Kullervon kirous by Akseli Gallen-Kallela
Lilith

Lilith on juutalaisessa mytologiassa lapsia ryöstelevä ja surmaava naispuolinen demoni. Hänet kuvataan usein siivekkääksi ja viehättäväksi viettelijättäreksi. Kabbalan mukaan hän on myös Aatamin ensimmäinen vaimo, joka karkoitettiin paratiisista. Parin yhtymisen seurauksena syntyivät demonit. Saman myytin mukaan Eevan kiellettyä hedelmää puraisemaan houkutellut käärme olisi ollut nimenomaan Lilith. 
Lilith by DonatellaDrago (Deviantart)
Fantasiahahmot


Aragorn

Samooja ja kuningas. Salaperäinen ja mystinen hahmo, joka jättää harvan kylmäksi. (Missä mielessä sen sitten ottaakin, heheh.)  Ei mikään tyypillisin prinssityyppi, joka on yksi syy siihen, miksi Aragornista niin kovasti pidän. Hän ei myöskään ole mikään aivoton pojankloppi vaan oikeasti viisas persoona. Olen huomannut, että monesti juuri Aragornin kaltaiset henkilöt, joissa on enemmän kuin päälle päin näyttää, nousevat suosikeikseni.


Zevran Aranai

Vähän pelihahmoja mukaan. Kyseessä on siis yksi Dragon Age: Originssin pelattavista hahmoista, joka kasvoi orpona aluksi lähinnä prostitoitujen, myöhemmin assassiinien (Antivan Crowns) elätettävänä. Tätä kautta Zevranista tuli selviytyjä. Hänen on todella täytynyt kamppailla selviytyäkseen. Jonkun mielestä Zevranin moraalikäsitykset ja elintavat voivat olla jokseenkin arvelluttavia, mutta omasta mielestäni ne sopivat persoonaan loistavasti. Zevran on myös yksi pelin ehdottomasti hauskimmista hahmoista. Parasta hänessä on kuitenkin puoli, joka nousee esiin, jos hän sattuu platonisella tai romanttisella tavalla kiintymään pelaajan omaan hahmoon. Hänestä nousee esiin rakastava, huolehtivainen ja suojelevainen puoli. Syventää hahmoa aika roimasti.
DA Zevran by SmaiLika07 (Deviantart)
Severus Kalkaros

 Severus Kalkaros on Harry Potterissa Tylypahkan noitien ja velhojen koulun liemimestari. Hän on älykäs ja suorastaan riemastuttavan sarkastinen hahmo. Hän on myös kaksoisvakooja Feeniksin killassa ja Kuolonsyöjissä ja tätäkin kautta hyvin väärinymmärretty henkilö. Kalkaroksesta annetaan aivan viimeisimpiin osiin asti jokseenkin luihu ja pahansuopa kuva, mutta loppujen lopuksi hänestä paljastuu paljon muutakin. Vaikka Kalkaroksen loikka Feeniksin killan puolelle ei tapahtunutkaan aatteellisista syistä, vaan hänen rakkaudestaan Harry Potterin äitiin, Voldemortin surmaamaan Lily Evanssiin, oli se silti jalo ja koskettava teko. Muista syistä tehty loikka olisi saattanut laskea häntä lempihahmolistallani hieman, sillä itsehän kallistun hieman pimeälle puolelle.Koskettava kohtaus elokuvasta Harry Potter ja kuoleman varjelukset part 2. Pillitän aina.

Bellatrix Lestrange

Bellatrix, sillä hänellä on ollut hyvin mielenkiintoinen ja vaiherikas elämä ensin aristokraattisen perheen tyttärenä, sitten Lordi Voldemortin uskollisimpana seuraajana, elinkautisvankina, sekä lopulta järkensä lähes täysin menettäneenä psykopaattina. Tosin Bellatrixin mielipuolisuudesta on monenlaisia näkemyksiä. Jotkut ajattelevat hänen olleen täysjärkisempi ennen Azkabanin velhovankilaa, jotkut taas kokevat Bellan olleen yhä mielipuolinen koko elämänsä ajan. Myös tällaiset aukot hänessä tekevät mielenkiintoisen hahmon: niitä pääsee täydentelemään itse.Bellatrix Lestrange by fya-shellk (deviantart)
Fantasian ja myyttien koskettavimmat rakkaustarinat


Lily Potter & Severus Kalkaros

Todella kaunis tarina, joka alkaa aivan hahmojen lapsuudesta. Ensimmäiset vastoinkäymiset tulevat jo alkumetreillä, kun Lily lajitellaan Rohkelikkoon ja Severus Luihuiseen. Nämä tuvat eivät ole mitenkään hyvissä väleissä toistensa kanssa ja niiden jäsenten ideologiatkin ovat monesti aivan vastakkaiset. Tämä alkaa näkyä myöhemmin, kun Severuksen tupalaisten verisääty-ajatukset alkavat kyteä hänessäkin. Lilyhän on näiden oppien mukaan alinta kastia olessaan kahden jästin (=ei taikovan) lapsi. Tämä aiheuttaa heidän välillään kitkaa, kun Severus kiperissä paikoissa antaa aatteiden näkyä myös Lilyn seurassa. Severuksen rakkaudesta huolimatta välit huononevat. Samaan aikaan Lily alkaa seurustella James Potterin kanssa ja myöhemmin myös saa lapsen tämän kanssa.

Myöhemmin ollessaan Kuolonsyöjissä Severus saa kuulla ennustuksesta, joka liittyy Lilyn lapseen. Harry-poika voisi kasvaessaan tulla kukistamaan Voldemortin, Severuksen mestarin ja verisäätyoppien vaalijan. Hän vie tiedon mestarilleen, joka alkaa suunnitella pojan surmaamista.Voldemort epäonnistuu, mutta samalla tappaa Lilyn, mistä Severus murtuu täysin. Katkerana Voldemortille vaihtaa Severus puolta, toimien tulevassa sodassa vakoojana Albus Dumbledoren johtamalle Feeniksin killalle. Hän myös suojelee Harry Potteria, rakastamansa naisen ja pahimman koulukiusaajansa poikaa, sitä kuitenkaan tälle ilmaisetta kuin vasta viimeisillä hetkillään.
Snape and Lily - Always by Serena-Kenobi (Deviantart)


 Lancelot & Guinevere

Lancelotin ja Guineveren tarinasta on monenlaisia tulkintoja, mutta lähtökohdat ovat aina samat. Guinevere on kuningas Arthurin nuori puoliso, joka rakastun silmittömästi ehkä kuuluisimpaan Pyöreän pöydän ritareista eli Lancelotiin. Lancelot ja Guinevere aloittivat salasuhteen Arthurin selän takana, mutta tämä saa myöhemmin tietää siitä poikansa Mordredin kautta. Vasten tahtoaan hänen joutui tuomitsemaan vaimonsa poltettavaksi roviolla. Lancelotia odottaisi vastaavanlainen kohtalo, mutta hän pakenee Ranskaan. Guineveren joutuessa roviolle Lancelot kuitenkin palaa pelastamaan tämän ja onnistuikin tavoitteessaan.

Tarina haarautuu tästä moniin versioihin. Jokaisessa Arthur kuitenkin käsittääkseni armahtaa Guineveren, jonka jättää Mordredin suojelukseen. Mordred kuitenkin peträä Arthurin yrittämällä keplotella kuninkaaksi. Tämän hän pyrkii toteuttamaan avioitumalla Guineveren kanssa. Joissain versioissa Guinevere suostuu, joissain ei. Lancelot ja Guinevere kuitenkin tapaavat vielä kerran, jonka jälkeen nainen vetäytyy nunnaluostariin sekä Arthurin, että Mordredin kuoltua.Guinevere's Temptation by Georgina Gibson (Deviantart)
Frik & Morgan Le Fay

Elokuvassa Merlin (1998) Frik on elokuvan pääpahiksen keijukaiskuningatar Mabin lähin palvelija, joka tapaa Morgan Le Fayn ensimmäisen kerran tämän ollessa aivan pieni lapsi. Morgan lupaa Frikin pyynnöstä laittaa kirotun kiven tuoreen velipuolensa (kuningas Arthurin) kehtoon. Seuraavan kerran Frik ja Morgan tapaavat tytön ollessa jo nuori nainen. Jälleen Mabin pyynnöstä Frik häikäisee Morganin taikavoimillaan tekemällä tästä kauniin. Samalla Frik itsekin muuttaa ulkonäkönsä menninkäismäisestä komeaksi aristokraatiseksi. Morganille ja Frikille syntyy intohimoinen romanssi, joka päättyy vasta Morganin kuolemaan. Katsojalle on tätä ennen jäänyt epäselväksi, onko heidän välisensä suhde vain intohimoa vai onko taustalla jotain syvempääkin. Loppunsa Morgan kohtaa Mabin käden kautta, kun hän yrittää estää poikaansa Mordredia lähtemästä Mabin matkaan. Tämän vuoksi Frik kääntyy Mabia vastaan. Koskettavinta koko elokuvassa oli ehkä, kun Frik kumartui kuolevan Morganin ylle ja sanoo naiselle tämän olevan yhä kaunis, vaikka Mabin loitsun vaikutus oli jo haihtunut kummankin yltä. Viimeistään Morganin vastatessa Frikille samoin olin valmista kauraa pillittämään.

Davy Jones & Kalypso

The Pirates Of The Caribbeanin Davy Jonesin ja Kalypson tarina on murheellinen, mutta koskettava kertomus ihmisen ja jumalattaren välisestä rakkaudesta. Davy Jones oli merimies, joka rakastuneena jumalatar Kalypsoon otti tältä vastaan tehtävän korjata merillä kuolleet ja opastaa nämä tuonpuoleiseen. Vastineeksi kymmenen vuoden työstä hän saisi yhden päivän kymmenestä vuodesta aikaa Kalypson kanssa maissa. Ensimmäisen tällaisen päivän koittaessa Kalypso ei kuitenkaan saapunut paikalle ja Jones alkoi laimnlyödä tehtäväänsä, sekä repi itseltään sydämen piiloettaen sen kirstuun tullakseen tunteettomaksi. Samalla hän katkeruudessaan suostutteli Brethrenin oikeuden vangitsemaan Kalypson ihmishahmoon. Myöhemmin vapautuessaan ihmishahmostaan Kalypso saa tietää Jonesin petoksesta. Kaikesta katkeruudestaan huolimatta Davy Jonesin kuollessa hänen viimeinen sanansa oli "Kalypso", joka kieli siitä, ettei tämä kaiken tapahtuneen jälkeenkään ollut lakannut rakastamasta jumalatarta.
Fantasiamaailmat 


Camelot
Myyttinen kuningas Arthurin valtakunta ritareineen, linnanneitoineen, velhoineen ja hirviöineen. Keskiaikainen maailma kiehtoo minua muutenkin ja nuo elementit yhdistettynä siihen ovat täydellisyyttä. Tarvitseeko tässä oikeastaan enää muuta sanoa?
Camelot by Cemac (Deviantart)


Harry Potterin velhomaailma
Rowling on lunout aivan uskomattoman universumin pienine yksityiskohtineen. Suklaasammakot, liikkuvat valokuvat ja purevat kirjat tuovat mukavan lisäyksen basiliskien ja hevoskotien tarunhohtoiseen maailmaan. Yksinään ajatus taikamaailmasta on mielenkiintoinen, mutta nuo pienet yksityiskohdat tuovat siihen oman viehätyksensä lisäksi myös todentuntuisuutta. Nimim. Odotan edelleen kirjettä Tylypahkasta.
Wizarding World by Simolka (Deviantart)
Keskimaa
Yleisesti Tolkienin luoma fantasiamaailma. Täynnä vaikka mitä mystistä ja mielenkiintoista. Hobittien asuttama Kontu on uskomattoman suloisen oloinen paikka, haltijoiden asuttamat salaperäiset seudut varsin kiehtovia ja Mordorkin olisi ihan mielenkiintoista nähdä. En edes maailman laajuudesta johtuen kykene muistamaan läheskään kaikkia keskeisiäkään paikkoja. Käsittämätöntä miten joku voikin osata luoda Keski-maan kaltaisen, upean, suuren ja samaan aikaan yhteinäisen maailman.
Way To Mordor by Iribel ( Deviantart)


Liisa Ihmemaassa- maailma

Kaikkine kummallisuuksineen hyvin mielenkiintoinen, lapsena pidin sitä jopa hieman pelottavana. Siksi Liisa Ihmemaassa ei pienenä kuulunutkaan lempikertomuksiini/leffoihini, vaan vasta nyt vanhemmalla iällä olen oppinut arvostamaan sitä. Outoudet ovat muuttuneet pelottavista kiintoisiksi ja Tim Burtonin elokuvaversio antoi jälleen uutta ainesta omaan näkemykseeni Ihmemaasta. Ei mielestäni yllä aiemmin mainittujen tasolle, mutta on kuitenkin kaikessa monipuolisuudessa ja mielikuvituksellisuudessaan mainittavan arvoinen.
Alice In Wonderland by Mr Jack (Deviantart)


4 kommenttia:

 1. http://underthethundercloud.blogspot.fi/2012/06/liebster-blog-award.html

  tässä sinulle awardi hienosta bloggailustasi, ole hyvä, kierrätä eteenpäin !

  mielenkiintoinen postaus, aika pitkä myös:D ja muuta en osaa sanoa ku että SEVERUS 4EVÖR <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen otettu tunnustuksestasi, mutta olen jo kerran tehnyt tuon. Niin ja Severus toki, always. ;)

   Poista
 2. Tykkään blogistas, ollaan näköjää kummatki kiinnostuneita TSH maailmasta. : ) Tsekkaa miun blogi jos halluut, ite jään seurailee siuu. http://kateyslater.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidät. :) Käyn toki tsekkaamassa blogisi!

   Poista