maanantai 9. huhtikuuta 2012

Animaatiosuosikkeja

Ystäväpiirissäni on viime aikoina ollut aikamoinen Disney-villitys, joka yhdessä ystäväni Rosan Disney-postauksen kanssa inspiroi minut kirjoittamaan tätä tekstiä. Tällaisia elokuvia siis löytyy Belsissan suosikkianimaatiolistalta, kurkatkaa jos kiinnostaa!

Pienenä suorastaan rakastin prinsessaelokuvia. Disneyn Tuhkimo, Prinsissa Ruusunen, Joutsenprinsessa ynnä muut olivat suuressa kulutuksessa. Pidän niistä edelleen yhtä paljon kuin tuolloinkin, vaikka syyni niistä tykkäämiselle ovatkin muuttuneet. Nykyään ehkä suurin syy katsella noita elokuvia on niiden nostalginen arvo. Kyllähän ne toki ovat kauniita tarinaltaan ja maailmaltaan, mutta muistot ovat kullanneet niitä entisestään.

Prinsessaleffat eivät olleet ainoita elokuvia, joita tykkäsin katsoa. Suosikkejani olivat myös esimerkiksi Mulan ja Oliver ja kumppanit. Noissa oikeastaan viehätti niiden henki. Oliverin ja kumppaneiden vapaus tehdä mitä huvittaa ja ryhmähenki iskivät silloin ja yhäkin. Mulanissa tuo yhteishenki on myös keskeinen syy sille, miksi pidän elokuvasta, mutta siinä viehättää ehkä vielä enemmän Mulanin sisäinen vahvuus.

Myöhemmin mukaan ovat tulleet Tim Burtonin animaatiot Corpse Bride ja The Nightmare Before Christmas. Pidän siitä, miten ne on tehty lastenelokuvamaiseen malliin, mutta elokuvissa eivät seikkailekaan prinsessa ja prinssi, vaan kuolleet, vampyyrit ja ties mitkä muut yön lapset. Elokuvien tarinat ovat myös erittäin koskettavia. Niissä on kummassakin aimo annos rakastamaani melankoliaa.

Noiden lisäksi olen aina pitänyt vanhoista saduista tehdyistä animaatioista, muistakin Disneyn versioista. Lumikuningatar-piirretystä olen aina pitänyt, vaikken pidä suomenkielisestä duppauksesta sitten yhtään. Piirtotapa on kuitenkin ihan kiva ja Andersenin tarina on kaunis. Muistan myös katsoneeni pienenä jotain kummitustarinasarjaa, jossa oli erittäin kauniita satuja. Harmi, kun en enää muista sen sarjan nimeä.

Muumeja ei tietenkään saa unohtaa. Ihana sarja! Pidän monista Muumien hahmoista, vaikka itse muumeista pidänkin vain Muumipapasta. Nuuskamuikkunen, Hemuli ja Taikuri ovat kuitenkin aivan loistavia hahmoja, joihin olen tykästynyt. Niin ja muumien maailmahan on ihan uskomattoman kaunis eivätkä tarinatkaan ole huonoja.

Sitten näihin kohtauksiin (Eivät mene mitenkään järjestyksessä.):
Tämä kohtaus on vain yksinkertaisen kaunis. Minuun iskee tuollaiset unijutut melkein aina. Auroran ja prinssin välinen kehonkieli on myös erittäin hyvin toteutettu. Suloista, miten Auroran suojakuori vähitellen murtuu kappaleen aikana.

Pidän I’ll make a man out of you:n hengestä. Siinä korostuu Mulanin sisäinen vahvuus ja kehitys elokuvan aikana. Kappale on myös erittäin tarttuva.


Tässä pidän Megin asenteesta. Tykkään Megistä yleensäkin, sillä hän on perus Disney-prinsessoja persoonallisempi ja omapäisempi. Tämä kappale kuvaa omasta mielestäni hänen luonnettaan aika hyvin. Pistin biisistä englanninkielisen version, sillä inhoan suomenkielisiä käännöksiä.
Aah, mitä nostalgiaa! Oliveria ja kumppaneita tuli pienenä katsottua ties kuinka monet kerrat. Leffa on ihana, perusteet annoinkin aikaisemmin jo. Tämä kappale vaan kuvaa täydellisesti sitä vapautta, mikä leffassa on yleensäkin keskeisenä osana.

Pidän tästä kohdasta, sillä siinä on paljon suloista haaveksintaa. Some day my prince will come on jo yksin kaunis kappale, mutta piirretyn kanssa siitä tulee täydellinen.
Tämä kohtaus saa aina sisäisen pikkutyttöni sydämen läpättämään ihastuksissaan. Lisäksi pidän yleensäkin Tuhkimon piirtotyylistä ja tämän kohtauksen miljööstä.
Hyvin surumielinen ja kaunis kohtaus. Laulajan ääni sopii kappaleeseen aivan uskomattoman hyvin ja muistankin jo pikkutyttönä ihailleeni sitä. Näin myöhemmin olen ihastunut myös sanoihin.
Tästä kohtauksesta pidän, koska samaistun Belleen ja tähän kappaleeseen. Oikein pikkukaupungit ja muutkin mukana. Gastonille en tosin voi kuin tehdä facepalmit.
Tämä kohtaus tiivistää Pocahontaksen idean aika hyvin. Sen lisäksi Colors Of The Wind on kappaleena hyvin kaunis kaikin puolin. Pidän Pocahontaksessa luonnon keskeisestä roolista, joka nousee tässäkin kappaleessa hyvin esille. Hyvin erilainen näkökulma tarkastella asioita kuin nykyinen rahakeskeinen tapa.
Tämä kohtaus on herkkä kuin mikä. Timon ja Pumba tuovat tosin mukavan huumorilisäyksen, ihania rakastuneen peruskavereita! Ihana kokonaisuus!
Sitten Egyptin prinssiä. Tämä on hyvin mahtipontinen ja vaikuttava kohtaus. Ihanaa dramatiikkaa. Aivan täydellisesti toteutettu. Muistan pienenä suorastaan pelänneeni tätä kohtaa leffassa.
Hyvin kaihoisa kohtaus. Burtonin leffoissa on tunnelmat kohdallaan, eikä tämä kohtaus ole ollenkaan huonoin esimerkki siitä.


Egyptin prinssi on kokonaisuudessaan hyvin vaikuttava elokuva ja mielestäni tämä kappale kokoaa idean varsin hyvin yhteen. Tulee oikein kylmät väreet, vaikken mikään himouskovainen olekaan. Muistan pienenä pelänneeni Egyptin prinssin joitain kohtauksia aivan kamalasti ja tässäkin jännitti vähän, kun pikkuinen Mooses ajelehti korissa jokea pitkin krokotiilien ja ties minkä muiden armoilla.

2 kommenttia:

 1. Piirretyt, etenkin Disneyn piirretyt, jaksaa kyllä edelleen koskettaa, naurattaa ja ilahduttaa. Ja voi sitä aikaa, kun elokuvat jaksettiin vielä ääninäytellä kunnolla! Vanhoja Disneyn piirrettyjä katsoo aivan mielellään suomenkielisinä versioina. Ne tuntuu oikeastaan "ainoilta oikeilta versioilta" sen jälkeen, kun on katsellut pienempänä noita elokuvia jatkuvalla syötöllä suomenkielisillä duppauksilla. Omia lapsuudensuosikkejani Disneyn piirretyistä ovat luultavasti Leijonakuningas ja ihme kyllä Liisa Ihmemaassa, jota yllättävän moni sanoo inhonneensa aina. Nyt vähän vanhempana (hui kun tuo saa kuulostamaan minut vanhalta) olen löytänyt Hayao Miyazakin elokuvat ja niiden ihanan filosofisuuden. Se mies osaa kertoa elämän hankaluuksista ja haasteista niin viattomalla ja kauniilla tavalla, että ah, puhumattakaan siitä kuinka hienoja tarinat on ihan pohjimmiltaan, ilman opetuksia ja filosofisuutta. Yleensäkin miettien piirrettyjä on ollut hienoa löytää yllättävän filosofisiakin opetuksia - kuinka positiivista propagandaa meille on ujutettu päähämme lapsina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Disneyn klassikot (ainakin suurin osa niistä) kuullostavat minunkin korviini parhaalta suomeksi. Englanninkieliset äänet ovat monessa leffassa ärsyttäviä ja toki on vielä tuo tottumusasia.

   Filosofisia ajatuksia löytyy noista monesti, joka on yksi syy siihen, että tykkään edelleen katsoa piirrettyjä. :)

   Poista