keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Xandrian uusin levy - pienoinen järkytys

Niin olen todellakin lievästi järkyttynyt tuosta uudesta albumista. Ei, kappaleissa ei sinänsä ole mitään vikaa, niistä monet ovat oikein kauniita ja vaikuttavia. On vain yksi pieni mutta: useimmat niistä kuullostavat aivan vanhalta Nightwishilta. Ehkä minun ei pitäisi valittaa, sillä rakastan kyseisen bändin vanhaa tuotantoa, mutta tämä ei tunnu Xandrialta. Takaraivossa jyllää koko ajan ajatus Nightwishista.

Ymmärrän kyllä, että bändien on osattava muuntautua ja vaihtaa tyyliään, mutta tämä on jo liikaa. Xandriahan on kuin eri bändi. Senkin vielä kestäisin, jos he eivät olisi muuntautuneet Nightwish kakkoseksi. Se, että Nightwish muutti tyyliään, ei tarkoita, että muiden täytyisi hyökätä bändin vanhan tuotannon kalmistoihin.

Xandrialla oli oma, yksilöllinen tyylinsä, josta suuri osa oli Lisa Middelhauven äänen ansiota. Uuden laulajan ääni on yllättävän samantapainen kuin Tarja Turusella, minkä vuoksi bändin olisi pitänyt nimenomaan välttää nightwishmaista tyyliä. He tekivät kuitenkin toisin, minkä vuoksi en oikein osaa kunnioittaa näitä kappaleita samalla tavalla kuin vanhan tuotannon helmiä. Minun kunnioitukseni ansaitakseen pitää olla persoonallinen. Xandria oli sitä ennen, mutta tämä uusi levy ei ole sitä.

Täytyy nyt kuitenkin vielä korostaa sitä, etteivät kappaleet kuitenkaan mitään huonoja ole. Jos Nightwishia ei olisi olemassakaan niin olisin aivan rakastunut näihin. Minua vaan häiritsee nyt hirveästi se, että joistain niistä tulee suoraan mieleen joku tietty Nightwishin kappale.

Esimerkiksi avauskappale A Propecy of Worlds To Fall on sinänsä aivan upea. Tulen varmasti kuuntelemaan sitä ja muutamia muita, kuten Thousand Letters, The Dream Is Still Alive ja Forevermore - kappaleita oikein mielelläni, mutta mitään erityistä ylistystä teoksina en osaa niille antaa. Korkeintaan sanoja voin hehkuttaa, sillä sen perusteella mitä olen näistä saanut irti niin ne sentään eivät ole niin nightwishmaisia kuin voisivat olla. Kappaleina en kuitenkaan voi koskaan nostaa näitä hirveän korkealle arvostamieni teosten listalla. Valitettavasti.

Mitä mieltä te olette?
Huhhuh, noiden jälkeen kun kuuntelee vanhaa tuotantoa niin ei voi sanoa muuta kuin että tyyli on tosiaan muuttunut ihan hirveästi:2 kommenttia:

  1. Hmm en ole kyseistä bändiä ennemmin kuullutkaan, mutta kuuntelin noita kappaleita. Voisin sanoa, että jos noita kappaleita kuulisin jossain, ilman että kuulisin tai näkisin bändin nimeä väittäisin varmaan että Nightwishia tämä on :D

    VastaaPoista