tiistai 27. syyskuuta 2011

Viimeinen naula Facebookin arkkuun - ainakin mitä tulee minun käyttäjätiliini

Päivittämisen myötä Facebookista tulee lähinnä vakoilupalvelu. Koulutoveritkin voivat saada nyt toisistaan selville enemmän kuin koskaan - pahimmillaan stalkattavansa jokaisen liikkeen.

Facebook on koko ajan kulkenut huonompaan suuntaan siitä hetkestä, kun sen tein. Aluksi meno vaikutti ihan mukiinmenevältä, vaikka ihmiset kirjoittivatkin turhaakin turhempia tilapäivityksiä ja chat ei aina oikein ottanut toimiakseen. Sitten tulivat kysymykset, jotka täyttivät etusivun. Ei siinä muuten mitään, mutta kun nämä kyselyt olivat usein turhaakin turhempia. Myönnän itsekin vastanneeni muutamaan tarpeettomaan, mutta se vaihe meni nopeasti ohi. Lähiaikoina olen vastaillut vain mielenkiintoisiin kysymyksiin. Kaikki muut eivät valitettavasti ole toimineet yhtä järkevästi, vaan yhäkin typeriä kymyksiä pomppi etusivulle, josta niitä on ärsyttävä ruksia pois.

Kysymyksistä en jaksanut marista, mutta sitten tuli vanhoja tilapäivityksiä kirkuva sivupalkki. Joo, kyllähän se muistuttaa kivoistakin asioista, mutta joukossa voi olla myös huonoja muistoja. Toki on aivan oma vika, jos tiloihinsa on mennyt henkilökohtaisuuksia valittamaan, mutten nyt aja takaa aivan sitä. Jokin pikkuinenkin juttu tai vain ajankohta saattaa muistuttaa huonoista muistoista. Tilat voi kyllä aina poistaa, mutta jaksaako niitä kaikkia sitten kukaan selata läpi poistaakseen muutaman epämieluisan. Ei todellakaan.

Myös uutispalkki on häiritsevä. Minua ei todellakaan kiinnosta kuka tykkää kenenkin kuvasta tai mitä tilaa joku luokkalaiseni kommentoi. Lähinnä se vain ärsyttää tuossa palkissa. Mitä hyötyä mokomasta edes oli? Tuossa tulee vain liikaa turhia päivityksiä näkyville. Kiinnostavien ihmisten tilat voi käydä katsomassa heidän profiileistaan.

Seuraava Facebookin uudistus onkin varsinaisen riemuvastaanoton saanut käyttäjän yksityisyydensuojan rikkominen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sivusto voi seurata mitä sivuja selailet myös silloin, kun et ole kirjautuneena sisään. Uudistuksen myötä kavereitakaan ei voi poistella yhtä anonyymisti kuin ennen: muutamalla klikilla näkee listan lisätyistä kavereista ja henkilöiden nimien kohdalla näkyy myös, löytyykö käyttäjä yhä listalta. Eikö nyt mennä liian pitkälle?

Minä en ainakaan jää Facebookiin. Huomenna on vuorossa tunnuksen poisto mokomalta vakoilusivustolta. Facebookin ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että siirtäisin tunnukseni sen pahimman kilpailijan, Google+:ssan huomaan. Kävin katsamassa kyllä tuonkin palvelun, mutta tulin siihen tulokseen, ettei se ollut yhtään parempi. Minulla on kyllä muitakin keinoja pitää yhteyttä tuttaviini kuin tällaiset stalkkauspalvelut. Miksei FB lisää saman tien i-kirjainta nimensä perään, kun meno alkaa olla jo sen mukaista?

2 kommenttia:

  1. Totta turiset kuomaseni. Tavallaan pelottaa tuo vakoiluhomma, ei mulla mikään muu FB:ssä häiritse niin paljon etten kestäisi. Äh ei vaan oo pokkaa lähteä sieltä kun _kaikki_ on siellä.. En tiiä, saa nyt nähdä.

    Kiitos kivasta postauksesta!

    VastaaPoista
  2. Joo, ymmärrän hyvin tuonkin. Itse olen kanssa miettinyt, että viitsiikö sieltä lähteä kun kaikki ovat siellä. Enää ei ole sellaista, että jäisi jotenkin ulkopuolelle, mutta FB:ssä toisaalta voi jutella sellaisten henkilöiden kanssa, joiden kanssa ei muuten välttämättä voi. (mm. Floridassa vaihto-oppilaana oleva serkkuni) Kuitenkin tuollaiset uudistukset suututtavat sen verran, että tunnus lähtee. Lisäksi en nykyään oikein tee siellä mitään. Kaveritkin pyörivät mokomassa harvemmin kuin ennen. Lisäksi osa tilapäivityksistä on niin turhia, että huhhuh. Ei niitä jaksa lukea. Plus toki se, että olen paininut kaverilistani kanssa jo pitkään. Jotkut ihmiset olisi oikeasti halunnut poistaa sieltä, mutta ei sitten vain kehdannut, kun siitä syntyisi joku haloo.

    VastaaPoista