keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Viisaus ei asu teissä

Olen tullut törmänneeksi aivan liian usein ihmisiin, jotka kuvittelevat tietävänsä kaikesta kaiken ja olevansa jotain yli-ihmisiä. Esimerkiksi IRC-Gallerian suosituimmissa blogimerkinnöistä ja yhteisöjen kommenteista tälläisia tapauksia suorastaan muhii. Filosofiaa käsittelevät yhteisöt ovat kaikkitietäjien kultakaivos. Sieltä he metsästävät itsestään poikkeavia ajattelijoita ja yrittävät lytätä nämä joskus sangen ympäripyöreillä kommenteillaan. Niissä ei välttämättä ole järkeä tai sitten ne menevät pilkunnussimiseksi. Kuin lähettäisivät kommenttinsa siansaksaksi, jolloin toinen osapuoli hämmentyy, kun ei voi ymmärtää toisen sanomaa. Tällöin herra tai rouva yli-ihminen voi todeta voittaneensa väittelyn ja kasvattaa egoaan hieman lisää.

Tällaiset ajattelijat eivät tietenkään ymmärrä, että ihmisillä voi olla monenlaisia mielipiteitä. Heidän omansa on se ainut oikea, poikkeavat näkemykset ovat auttamattoman vääriä ja niiden kannattajat idiootteja. Jos toinen esittää oman näkemyksen kumoavan väitteen on vastaus luokkaa "En vaivaudu väittelemään asiasta tässä älyttömässä keskustelussa, jota mistään ymmärtämättömät säälittävyydet ruokkivat."

On typerää luulla olevansa viisas vain osatessaan leikkiä sanoilla. Yli-ihmisemme eivät kuitenkaan ymmärrä, että vain typerykset pitävät heitä fiksuina seuratessaan mielettömien vastaväitteiden karusellin pyörimistä. Kuka tahansa fiksu ihminen kyllä tajuaa, milloin toisen agrumentit menevät yli ja muuttuvat pilkunnussinnaksi. Jos rakkaat katkeroituneet toisinajattelijamme vain keskittyisivät olennaisuuksiin ja uskaltaisivat joskus jopa olla samaa mieltä jonkun kanssa niin arvostus saattaisi kohota huomattavasti. Vastarannankiiskiksi rupeaminen kun ei tee kenestäkään viisasta vaan hyvin perustellut ajatukset ja vastapuolen kunnioitus. Kukaan ei voi kuolla huomatessaan olleensa väärässä, vaan parhaimmillaan vastapuolelta voi omaksua uuden ajatuksen ja viisastua entisestään. Eikö se loppujen lopuksi ole näille täydellisyyden tavoittelijoille suurempi hyöty kuin valheellinen voitto väittelyssä?

2 kommenttia:

 1. Kirjoituksesi sai heti mieleeni muutaman tuttavani. Aina niin viisaina kaikesta koska osaavat valita juuri ne hienoimmat sivistyssanat yms. Rasittavaa. Btw kivaisa blogi: > Liityin lukijaksi.
  Kurkkaa toki minunkin blogini jos haluat. (uusi blogi ja lukijoita vailla: <)
  http://your-skinny-love.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Joo, näitä löytyy minunkin tuttavapiiristäni - ei siis ole tullut bongailtua vain galleriasta...

  Mutta kiitokset kehuista ja mukavaa, että liityit lukijaksi! Tsekkailen blogisi tuota pikaa. ;>

  VastaaPoista