torstai 19. toukokuuta 2011

If you read this line, remember not the hand that wrote it, remember only the verse, songmaker's cry the one without tears

Täytyy sanoa, etten vihaa mitään yhtä paljon kuin tekotaiteellisia ihmisiä. Suoraan sanottuna pistää kiehumaan nähdä jonkun kuuluttavan itseään taitelijana, vaikkei ymmärrä koko asiasta hölkäsen pöläystä. Kyllä, joku voi olla sitä mieltä, että jokainen voi olla taitelija omalla tavallaan, mutta itse en tue moista väitettä. Se on aivan sama asia, kuin jos minä alkaisin nyt lyhyen matikan ja fysiikan seiskalla kuuluttamaan olevani seuraava Stephen Hawking. Jos päästäisimme kaiken maailman höperöt muka-fyysikot räpeltämään hiukkauskiihdyttimien ääreen niin eihän siitä seuraisi kuin katastrofi.

Valitettavasti taiteessa on päässyt käymään juuri näin. Kaikenlaista sekopäistä kutsutaan taiteeksi ja taiteilijoiksi ihmisiä, jotka eivät todellakaan täytä nimityksen kriteerejä. Pistää kiehumaan, kun esimerkiksi Britney Spearsia nimitetään taiteilijaksi. Haloo! Onko nainen, joka väkertää yksinkertaisia tusinamelodioita ja mitäänsanomattomia uikutussanoituksia muka sellainen? Voidaanko sanoa hänen luoneen jotain uutta? Eikä siinä vielä kaikki, vaan media tekee tällaisista henkilöistä sen verran hohdokkaita, että muut julkisuudenhakuiset tyhjäpäät haluavat ruveta tekemään samaa. Näin me, jotka arvostamme persoonallista jälkeä kärsimme ilmiöstä. Radiota ei nykyään viitsi edes kuunnella, kun sieltä tulee suurimmaksi osaksi vain järkyttäviä renkutuksia. Ymmärrän, että kappaleita soitetaan klubeilla ja vastaavissa, missä tarvitaan tanssimiseen sopivaa musiikkia, mutta että sitä kuuntelisi pelkästään musiikillista nautintoa saavuttaakseen... Minä en ainakaan voi ymmärtää, mitä ideaa on biiseissä, joita tehdessä on ollu tavoitteena väsätä mahdollisimman edeltäjiensä kaltainen tekele. Melodia poikkeaa aikaisemmista vain hieman ja mukaan on lisätty jälleen kerran lastillinen "uusia", konemaisia äänitehosteita.

Mitä sitten on todellinen taide ja kuka on oikea taiteilija? No, oikeassa taiteessa on pyritty luomaan jotakin uutta ja edellisestä poikkeavaa. Tämä toteutui mielestäni hyvin aikaisemmilla vuosisadoilla, kun luomiskykyiset ihmiset pääsivät loistamaan ja tyylisuuntia kehittyi aina tarvittaessa uusia. Nykyään jummataan samassa, enkä usko, että kukaan nykyisistä "huipputaiteilijoista" olisi niin lahjakas, että hänet muistettaisi vielä parin sukupolvenkin päästä. Todelliseen taiteeseen on tallennettu palanen omasta sielusta. Oikea taiteilija toteuttaa omaa, persoonallista itseään, ei massayhteiskuntaa.

Taiteilijalle omainaisin piirre onkin mielestäni palo työhön ja kyky tuoda itseään esille taiteessaan. Enkä tarkoita tällä sitä, että joku Lindsay Lohan vuodattaa levylleen, kuinka kauhean traaginen hänen eronsa edellisestä poikaystävästään oli. Taiteessa tuodaan esille käsityksiä elämästä, pieni pala filosofiaa. Oikea taide on kantaaottavaa. En missään nimessä sano, että sen täytyisi olla esimerkiksi yhteiskunnallisesti tärkeitä sanoituksia kappaleessa. Taide voi koostua pienistäkin asioista, mutta siinä täytyy aina olla jokin ajatus tai mielipide takana.

Tuon mietteen pitää olla myös muotoiltu niin, että se herättää ihmisessä tunteita, eikä vain totea uutisen tapaan, että asia nyt on näin. Tuollaisen ajatuksen ihmiset unohtavat, eikä se erotu muista enempää kuin Lohanin rankutuskaan. Tavoitteena on synnyttää jotakin ravistelevaa, ilmaista asia tavalla, jota kukaan muu ei ole vielä käyttänyt. Aiheuttaa taiteen tarkastelijassa reaktioita, joita tämä ei ole aikaisemmin vielä kokenut.

Kiitos ja kumarrus, nyt Lohan ja Britney-fanit saavat tilaisuutensa tulittaa minua mädillä tomaateillaan - mutta älkää vain luulko etten iskisi takaisin. ;)

2 kommenttia:

  1. Briitun ja Lohanin fanit eivät ole uskaltaneet tulla lynkkaamaan sinua, koska kyseenalaistit heidän idoliensa olevan taiteilijoita. Ne varmaan tietävät sinunt tekevän niistä selvää. :D Briitu ei muuten tee tietääkseni itse uikutussanoituksiaan enkä oikeastaan ihmettele miksei. Muija ei vaikuta miltään biisinikkarilta.

    VastaaPoista
  2. Hahah, parempi vaan ihan oman itsensä kannalta, etteivät tule. ;)

    Mutta niin, voisin minäkin uskoa hänestä samaa... Vaikka eivätpä naikkosen biisien sanoitukset niin ihmellisiä ole, etteikö niitä osaisi väkertää kuka tahansa.

    VastaaPoista